1. Pitanje broj: #72491

    Postovani! Danas sam bio na sistematskom pregledu. Tokom pregleda seo sam u kabinu, stavili su mi slusalice i pustali tonove. Nakon pregleda med. Sestra mi je rekla da dosta slabije cujem na oba uha. Potom mi je u oba uha stavila neko crevo i na uredjaju ocitavala vrednosti, nakon toga je pogledala rezultat i rekla da je taj rezultat dobar (video sam da su na tom papiru odstampani neki dijagrami ili sl. I da pise refleks) . Dr mi je nakon procitanih rezultata rekla da na jedno uho cujem slabije 38, a na drugo 34% . Mozete li mi nesto blize reci na koji nacin bih mogao da poboljsam culo sluha? Da li mozete da mi preporucite neku kvalitetnu ordinaciju gde bih mogao da iskontrolisem sluh? Sta mislite o ordinaciji dr zutic?

    Odgovoreno: 27. 11. 2010.
    • Poštovani,
      Iz vašeg opisa sam shvatila da je kod vas perceptivno oštećenje sluha (slušalice) dok ne postoji konduktivno oštećenje sluha (crevo) . Procenat koji ste napisali i nije specijalno koristan jer se on određuje matematičkom formulom i obuhvata sve frekvence. A za dobar sluh su važne govorne frekvence. Oštećenje sluha kao što je vaše ne može da se popravi jer je problem u unutrašnjem uvu i slušnom živcu. Sve što možete da uradite to je da čuvate sluh koji imate odnosno da se ne izlažete buci. U svakom slučaju, snimanje sluha je prilično subjektivna metoda jer i pacijent treba vremana da se snađe - od trenutka kada čuje ton dok ne odreaguje.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #72491

    • Procitala sam vase pitanje i odgovor ja imam problem sa sinom njemu su takodje radjene ta ispitivanja kao i vama. Taj dijagram sto ste pomenuli dal su linije ravne ili ne? Njemu je ravna na ono koje slabije cuje. I nije mi jasno to perceptivno i konduktivno ostecenje sluha.

Ostavite komentar