1. Pitanje broj: #71013

    Već više od 15 godina imam polipe u nosu. Počeli su da rastu godinu dana nakon što sam stavila most na zube. Operisana sam na vmc, nakon toga u vrlo kratkim razmacima operisana sam više od 15 puta sa dijagnozom da su to polipi koji narastu preko noći. Prema nalazu ct pregleda, konstatovano je: manji polip u levom frontalnom sinusu, zadebljanje sluznice u desnom frontalnom sinusu, skoro u potpunosti ispunjen levi maksilarni sinus polipoidnom masom koja delimično destruiše medijalni zid sinusa i prodire u nosnu šupljinu zahvatajući i donju nosnu konhu. Zatvorene su komunikacije izmedju nosa i maksilarnih sinusa. Ct pregled sam obavila 2007 godine, nakon čega sam skinula i gornji totalni i donji totalni most sa zuba. U roku od mesec dana doktor je konstatovao da su mi polipi bili na podu, a sada su na plafonu. Do tada nisam mogla disati, imala sam česte glavobolje. Ali ostao je problem sa zubima. Ponovo stavljam mostove na zube i u roku od 6 meseci počinje gnoj na jednom korenu zuba. Posle lečenja tog zuba (gornja jedinica) , počinju ponovo glavobolje i konstatacije da mi u nosu divljaju polipi. Snimila sam celu vilicu i zubar konstatuje da su mi svi gornji zubi pod navlakom zagnojeni. Skinula sam i gornji i donji most sa zuba i izvadila sve zube gde su koreni zuba bili mekani i truli (oni koji su bili zagnojeni) . Posle mesec dana opet sam mogla da dišem, ali mi je leva strana ostala zapušena. Ove godine sam privatno tri puta bila na vadjenju polipa i posle posete klinici za bolesti uva, grla i nosa u novom sadu, konstatovana je alergija na polen korova, a u nosnim šupljinama obostrano polipi. Dobila sam terapiju 2o dana dexason tablete od kojih sam posle 15 dana noću dobila stršne glavobolje i povraćanje, da sam samoinicijativno prekinula tablete. U nos sam stavljala nasonex kapi 2x2. Sada mi je dobro, ali mi se noću zapuše obe nozdrve, a leva nozdrva nije uopšte prohodna. Otac je imao polip u nosu, ali ga nije operisao. Majka sa mamine strane je imala polip u nosu i operisala ga. Ja sam bila aktivan pušač 40 cigara dnevno, prestala sam pre 8 meseci i ugojila se 18 kg. Interesuje me da li moram opet na operaciju polipa? Unapred se zahvaljujem na odgovoru, s poštovanjem.

    Odgovoreno: 01. 11. 2010.
    • Poštovana,
      Polipi nosa se leče operacijom (fess) i kortikosteroidima u tabletama i u obliku kapi za nos. Operacija se savetuje kada lekovi (kortikosteroidi kao sprej za nos) više ne mogu dovoljno da pomognu. Tablete kortikosteroida mogu da se daju 2 do 3 puta godišnje po nekoliko dana. Problemi sa zubima su samo koincidencija sa postojanjem polipa. To su 2 nezavisna problema.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #71013

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 05. 06. 2013.

      Kortikosteroidne tablete (mogu da naprave ozbiljne nezeljene efekte kao sto je supresija kore nadbubrega. . .) mozete da pijete samo kad vam vas lekar propise jer je dugotrajna terapijska opcija samo avamys sprej u kombinaciji sa operacijom polipa fess metodom.

    • Postovanje, imam polipe u nosu i trenutno koristim sprej za nos awamys, i do nekle mi i pomogne. Pa sam vas htio zamoliti da mi kazete koje tablete mogu da koristim za isti slucaj. Dakle neki naziv steroidni tableta koji ce mi dijelovati na moj doticni problem u nosu. Hvala lijepo u naprijed na odgovoru. .

Ostavite komentar