1. Pitanje broj: #65664

    Imam brata koji je operisao polipe u nosu tri puta za 6 god. Posle operacije prohodnost nosa je sto posto, to traje 6 meseci i opet se polipi navrate i nikakva prohodnost, potom operacija i sve u krug. Pio je sve lekove koje su mu prepisivali i na nista nije reagovao da bi izbegao narednu operaciju. Neboluje od nicega sem od polipa koji ga godinama muce i u jako teskoj situaciji se nalazi sa disanjem. Zdravo se hrani, nepije, nepusi i uredno zivi. Korostio je razne sprejeve za nos medjuti nikakve pomoci. Pre 6 meseci se spremao za 4 operaciju ali ga je zabolela kicma zbog posla kojim se bavi, tako da je poceo da koristi jednu tabletu diklofenak 100mg uvece i 1 tab vitamin c svaki dan, terapija je trajala 7 dana i kicma mu je prosla ali i polipi u nosu. Prekinuo je da bije lekove diklofenak jer nije imao potrebu za tim ali posle 2 dana polipi su se navratili u istom obliku totalno zacepljenje nosa. Nismo znali zasto su se povukli posle silnih neuspesnih operacija, lekova i sprejeva ali smo posumljali da diklofen mu je pomogao da normalno dise kao nekad. Kada smo slozili kockice drugo nista nije moglo da mu skroz odkloni zapusenost nosa sem diklofenak. Poceo je da ga pije opet po 1 tab uvece i odmah posle 6 sati nos se skroz otpusio. Nasli smo se u cudu kako to moze. Pio je ceo mesec diklofen samo po jednu i nikakve probleme nije imao sa disanjem, prosto da nismo verovali dise bez prepreke. Ponovo je prestao da pije diklofenak da proba dali to nije bila neka slucajnost ali posle 24 sata nos je bio skroz blokiran, jedva dise, smrkce non stop, suzne oci, strasno, i krenuo je od tog dana redovno da pije lek jer izmedju dva zla izabrao je da dise i ako je lek stetan. Koristi ga 6 meseci i super se oseca. Pitanje. . . Sta se to desava, koliko je stetan taj lek, postoji li neki drugi lek istog dejstva a manje stetan, dali je to neka upala, neznam dali sme da ga pije i dalje pomazemu 100 posto. Nema nikakve smetnje od leka i dobro se oseca, ali se ja licno bojim da nesto neiskonplikuje drugo u organizmu. Sta da radi, po vama, imali izlaza. Pozdrav veliki

    Odgovoreno: 28. 07. 2010.
    • Poštovana,
      Kod obostrane polipoze nosa nesteroidni antireumatici, u koje spada i diklofen, su apsolutno kontraindikovani jer je ova vrsta polipa često, pre ili kasnije u svom kliničkom toku, udružena sa astmom i intolerancijom nesteroidnih antireumatika. Generalno, ovi lekovi ubrzavaju rast polipa u nosu i izbegava se njihova upotreba kada god je to moguće. Dakle diklofen nije nikako lek za polipe u nosu. Danas se polipi leče pre i posle operacije sa različitim kortikosteroidima, a operacija se radi u endoskopskoj tehnici posle snimanja sinusa na skeneru.
      generalno, diklofen i ostali slični lekovi mogu da se koriste veoma dugo kod bolesnika sa reumatoidnim artiritisom i sličnim bolestima. Svi lekovi iz ove grupe imaju slični efekat, neželjena dejstva, indikacije i kontraindikacije. Jedna od ozbiljnih komplikacija upotrebe ovih lekova je nagli nastanak čira na želudcu sa ozbiljnim krvarenjem.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #65664

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 05. 02. 2016.

      Nije jasno šta je vaše pitanje?

    • Bora-iz Niša 17. 01. 2016.

      13.02.2009 god. Od pola Andola i jedne tablete Raptena dobio sam totalno gušenje, posle injekcija stanje se normalizovalo. Godinama sam vukao veliku devijaciju desne nosne pregrade, ujedno pojavili se i polipi. Prva operacija bila je 03.04.2009, zatim30.11.2010 god. Posle 6 meseci doktor mi je preporučio zaštitnu vakcinu Volon a 80 mg. Od 2 mlk. Koja se prima u butni mišić-debelo meso i evo od 2011 god. održavam ventilaciju i eliminišem polipe na svakih 5-6 meseci.

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 24. 10. 2015.

      To je terpija tabletama metil - prednisolona (medrol tbl.) od 21 dan što je vrlo agresivno za ljudski organizam (i pored opdajućih doza 16. 8. 4 mg) . S obzirom da je efekat kortikosteroida privremen a moguća neželjena dejstva su mnogobrojna, polipi se danas leče operacijom i postoperativno se koriste intranazalni kortikosteroidni sprejevi sa minimalnim dozama kortikosteroida koji se ne reserbuju u sistemsku cirkulaciju i praktično nemaju neželjene efekte i posle dugotrajnog korišćenja. Dakle pitanje je koliko će dugo trajati efekat 21 dnevne terapije veoma ozbiljnim lekovima? 1 - 2 - 5 godina? I šta posle? Pozdrav

    • Meni je osobno pomogao medrol 16mg x7 dana 1 tab. 8mgx7 dana 1tab. 4mgx7 1 tab. Dana i miran godinu dana. Pozdrav!

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 20. 08. 2012.

      Samo kortikosteoidi nu obliku lekova ili spreja nza nos mogu da ublaže veličinu polipa ali suštinski primcip je da se sinusi dobro očisteoperaciojom (fess) a onda da se redovno kontroliše i leči naa adekvatan način. Prvo operacija ps sve ostalo.

    • evilsurimikro@hotmail.com 31. 07. 2010.

      22. 06, 2010 operisao sam polipe u nosu fess. Nakon 30 dana u levoj nozdrvi poceo je opet da mi raste polip, dobio sam terapiju pronisaon 20 mg i ranisan. Da li moram opet na opraciju ili postoji neki lek, caj ili sprej.

Ostavite komentar