1. Pitanje broj: #53591

    Postovani, moj otac ima 54 godine i do pre dve nedelje nikada nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nije se lecio. Pre 2 nedelje pocelo je obilno krvarenje na nos, uradjena mu je prednja tamponada. Lekari su konstatovali da je najverovatnije zbog visokog pritiska i preporucili da primi terapiju sto je i uradio, pio je monopril20 i bromazepan. Medjutim krvarenje se nastavilo, pa mu je posle nedelju dana uradjena i zadnja tamponada kada je i zadrzan u bolnici. Posle 5 dana u bolnici otpusten je uz ponovnu preporuku da pazi na pritisak. Posle dva dana krvarenje se ponovilo, ponovo je primljen u bolnicu i stavljen mu je kateter u nos. Testovi koji su radjeni u bolnici, krv, ekg, skener glave i sinusa nisu pokazivali nista neobicno osim da je izgubio veliku kolicinu krvi. Da li losa krva slika moze biti uzrok krvarenju? Sta bi moglo da se uradi da se krvarenje zustavi? Unapred hvala

    Odgovoreno: 22. 02. 2010.
    • Poštovana,
      Vaš otac je dobio najadekvatnije lečenje epistakse i preporuku za kontrolu arterijskog pritiska. Povišen krvni pritisak je često uzrok krvarenja iz nosa jer to predstavlja ventil i mnogo bolje rešenje problema nego da je pukao krvni sud u mozgu /šlog/ ili srcu /infarkt/. Loša krvna slika retko može da bude uzrok krvarenju iz nosa /neka krvna oboljenja. . . /.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #53591

    • emica stankovic-sandzakoska 02. 03. 2010.

      Moja majka isto tako vec izvesno vreme ima krvarenje iz nosa. Radjena je kauterizacija srebro nitratom, hromnom kiselinom i sa rastvorom albutila. Kraci period je mirna a onda ponovo prokrvari. Napominjem da joj je pritisak pod kontrolom jer redovno prima terapiju, ali svakodnevno prima i aspirin od 100 mg. Lekari su misljenja da je vaznije zastititi srce nego sto ce isteci malo krvi na nos, pa ga zato i dalje pije iako s vremena na vreme pauzira. Da li postoji trajno resenje ovog problema?

Ostavite komentar