1. Pitanje broj: #25348

    Pre mesec dana preležala sam virus bez nekih većih tegoba. Imala sam temperaturu do 37.5 i nije me bolelo grlo. Nedelju dana nakon toga zarazila sam se virusom sa drugačijim simptomima, imala sam visoku temperaturu 39.2, grlo me je jako bolelo i primetila sam bele gnojnice na grlu koje su naredni dan nestale. Nakon nedelju dana svi simptomi su nestali da bi se sa mojim prvim radnim danom vratila visoka temperatura i opet sam imala jake bolove u grlu. Nakon konačnog ozdravljenja primetila sam da mi se na vratu uvećala reaktivna žlezda, otišla sam kod lekara, uradila krvnu sliku koja je bila dobra sa blago povećanom sedimentacijom. Doktorka mi je prepisala Xorimax 500 mg sa dijagnozom N31. Međutim posle dve kapsule dobila sam proliv ali sam nastavila da pijem te lekove mada mi je sve to bilo jako sumnjivo iz razloga što više nisam imala nikakve tegobe. Nema sekreta, nos nije zapušen, pluća čista...
    Moje pitanje, da li je to možda suviše jak antibiotik za blago uvećanje žlezde i da li je bezopasno da ga sad prekinem pošto sam upropastila crevnu floru, dobila vaginalne gljivice i žlezda se skoro vratila na normalnu veličinu. Popila sam 5 kapsula antibiotika. Hvala Vam unapred.

    Odgovoreno: 29. 03. 2009.
    • Poštovana,
      za oporavak crevne flore uzmite jogurt sa probiotikom, za gljivice vaginalete a antibiotik je najbolje popiti do kraja. Tri dana po završetku terapije treba uzeti bris sa krajnika (ujutru, pre pranja zuba i doručka ) sa ciljem da se isključi kliconoštvo beta hemolitičkog streptokoka grupe A. (u slučaju kliconoštva treba primenti odgovarajuće antibiotike).
      Pozdrav

Ostavite komentar