1. Oštećen sluh nakon terapije gentamicinom

    Pitanje broj: #147678

    Imam 38 godina. Pre 7 godina sam dobio lek gentamicin zbog problema sa testisima i tada sam nakon 15 dana izgubio totalnu kontrolu nad telom jer je lek napao centar za ravnotežu. Nisam mogao da hodam niti da pogled fokusiram na jednu tačku. Uz određene "vitaminske bombe" stanje se popravilo, ali i danas osetim blagu nesigurnost u mraku. Sluh mi je od tada oslabio, ali sam mogao da funkcionišem. Pre 25 dana sam doživeo tešku tragediju i sluh na desnom uhu, koji je bio bolji, je totalno zakazao. Imam konstantno zujanje u uhu koje ne prestaje već samo oscilira. U bolnici Dragiša Mišović su mi rekli da mi je sluh oštećen i predložili su mi aparat. Uradili su mi terapiju injekcijom u uho (jednu) i dali mi lek koji sam pio 4 dana, 60 mg dnevno. Nakon toga su mi dali lek Betaserc koji moram da pijem 2 meseca. Juče sam otišao u privatnu kliniku gde su mi predložili terapiju steroidima i ako to ne pomogne nastavili bi sa injekcijama u uho. Ne znam da li po ovome što sam vam napisao možete doneti neki zaključak ili dati neki predlog za dalje lečenje?

    Odgovoreno: 15. 07. 2016.

Komentari na pitanje: #147678

    • Dragi Ivane, da se odmah ogradim, nisam lekar, ali sam imala iskustvo slično Vašem, pa ću Vam preneti svoje iskustvo u lečenju. Mislim da ste imali shl (iznenadni gubitak sluha). Moje iskustvo je bilo slično Vašem. Pre godinu dana imala sam jaku upalu srednjeg uha koja je pogrešno lečena gentanicinom, gde orl lekari nisu na vreme shvatili da paralelno postoji i problem i sa slušnim nervom. Kod ovog stanja je izuzetno važno da odmah (u roku od par dana) ili intratimpanalno (u uho), ili u debelo meso primite jake doze kortikosteroida. Vreme ima vrlo važnu ulogu u oporavku. Ja sam koritkosteroide počela da primam tek 17 dana, sto je dosta kasno. Dali su malo poboljšanje, 5 do 10 decibela po frekvenciji, ali s obzirom da je kod mene gubitak sluha bio potpun na desnom uhu, nije mnogo pomoglo. Ipak, vredi probati po meni. Nakon toga sam nastavila da pijem razne lekove za poboljšanje mikrocirkulacije (davali su mi urutal, vestibo), pila sam jos i ginko, kao i vitamin b i e, da se iole poboljša stanje nerva. Pokušala sam i sa hiperbaričnom komorom, jer je ideja da se što vise kiseonika dovede do nerva, ali sam uspela da izdržim samo 3 odlaska, jer mi je izjednačavanje pritiska bilo nemoguće u hiperbaričnoj komori. Neka istraživanja kazu da je dobro da na obolelom uhu slušate muzuiku, blago, nesto što Vam prija da bi se nerv stimulisao. Ja sam to radila mesecima, po par sati dnevno. Kranji učinak mi je bio poboljšanje od oko 25-40 db po frekvenciji, sto nije skroz sjajno, ali lekari su davali i 0% šanse i za to jer se kasno reagovalo sa kortikosterodima. Ipak sada bar nesto čujem na to uho, mogu da nosim aparat. Tinitus je ostao, ali u manjoj meri nego pre. Ja sam imala i jake zvukovne hipersenzacije prva 2 meseca od shl-a, ali one prodju, mada dok traju, normalan život je bio agonija. Bilo bi dobro, ako ste u Beogradu da odete u audiolosku ambulantu na KC, da probate sa kortikosteroidima (moje doze su bile mnogo vece nego Vase) , a onda i sve ovo drugo prateće sto možete sami. Puno srece, i budite uporni, a znam da nije lako uopšte.

    • Postovani, u vezi sa vašim odgovorom u nastavku: www.stetoskop.info/pitanje-za-lekara-147678-answer.htm - zanima me iz vašeg iskustva da li je ova predložena terapija uspešna da koliko toliko popravi štetu koja je nastala. Još jednom hvala unapred!

Ostavite komentar