1. Pitanje broj: #224009

    Postovani doktore, uz srca: mitralni listici fibrozno izmenjeni, voluminozni i registruje se MR koja je umerena d0 2+ u LP koja je normalne velicine. Aorta je normalne sirine u korenu , bulbus 44mm, asc.aorta 46, AoV trolisna. listici ocuvane separacije u sistoli. leva komora normalna velicina,globalno ocuvane sistolne funkcije bez segmentnih ispada u kinetici zidova. desne srcane supljine izgledaju normalne velicine, trivijalna TR registruje se aneurizma IAS.

    Napominjem da mi je je 2019 godine Ao bulbus bio 43mm, asc deo 42mm, mitralni aparat tankih kuspisa, blaga MR u nedilatiranu LP ..2015 godine Asc aorta 40-42mm, blaga MR u LP urednog volumena.

    shvatam da je problem ASC, bulbus, MR,,,.....sta je sustina ovih nalaza ,.u kakvom stanju sam i da li treba neko lecenje...(mislim da mi je 2015 receno da bi mozda moglo da se koristi niska doza beta blokatora .........ali nisu se mi ni tada nim kasnije to prepisali pa nisam ni koristio nikada nista...Da li smem (prekinuo sam u vreme korone) da trcim, vezbam na spravama u parku i teretani(obicne vezbe, tegovi manjih tezina......licno mi ne smeta . cak mi i prija ali ne znam koji je rizik_ Hvala !

    Odgovoreno: 21. 03. 2024.
    • Pozdrav,

      prema vasim nalazima, primecujem da ste vrlo odgovorno radili ultrazvucne kontrole, sto je odlicno. Verujem da se radi o transtorakalnom ultrazvuku i ako je tako , imate odlicnog kardiologa . Da, najverovatnije se radi o aneurizmi ushodne aorte. Da sam na vasem mestu, zakazao bih termin kod kardiohirurga i upoznao ga sa nalazima. To vam je najbolje resenje, jer time mozete da upoznate vaseg hirurga i zajedno napravite plan za dalji tretman( koriscenje b blokatora, CT angigrafiju...itd)

      dobro zdravlje

       

Ostavite komentar