1. Pitanje broj: #221216

    Poštovani, pre dva meseca imala sam iznenadan jak bol u grudima koji je trajao oko 20 minuta. Bila sam na opservaciji dva sata na internom, Potom je urađen ergo test koji je pozitivan ( uočena horizontalna depresia u V4-V6). Postavljena dijagnoza Angine pektoris, Arterijske hipertenzije. Laboratorijski nalazi pokazuju povišene vrednosti triglicerida i lošeg holesterola. Moje pitanje bi se odnosilo na rentgenski snimak srca i pluća gde piše: elongirana aorta i aortna konfiguracija srca. Ostala sam uskraćena za objašnjenje šta to znači.. Ne bih sama da tumačim, jer nisam zdravstveni radnik, pa vas molim, ako je moguće. da, na osnovu snimka, koji Vam šaljem, kažete kakve su to promene na aorti, koje su moguće posledice ovog stanja i koje korake dalje preduzeti. Srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 21. 01. 2024.
    • Dobro vece,

      na rentgenskom snimku se mogu neka stanja sigurno dijagnostikovati kada je u pitanju  aorta, ali to u vasem slucaju nije moguce. Naime, radi se o radioloskim opisima snimka, koji nas upucuju na dalju pretragu , ali ne daju preciznu dijagnozu. Ako zelite da budete sigurni, mozete uraditi kardio CT i tako videti dve stvari: 1. krvne sudove srca( angina pectoris?) i 2. aortu.

      porazgovarajte o tome sa vasim kardiologom, ipak verujem da je vasa aorta u redu

      pozdrav

      Nikola Zaric

Komentari na pitanje: #221216

    • Ljiljana Antonić 21. 01. 2024.

      Hvala Vam doktore na izdvojenom vremenu i odgovoru na moje pitanje, kao i na preporuci šta bi dalje trebalo da se uradi u procesu dijagnostikovanja. Srdačan pozdrav.

Ostavite komentar