1. VSD - operacija, komplikacije i uticaj na život

  Pitanje broj: #13

  Imam 22 godine. Pre 15 godina sam imala operaciju VSD. Možele li mi reći nešto više o toj operaciji i eventualnim komplikacijama zbog kojih bi bila potrebna nova operacija? Takođe, zanima me da li smem da se bavim sportom i da budem trener?


  Odgovoreno: 21. 02. 2007.
  •  
   Ventrikularni septalni defekt (VSD) je najčešća urođena srčana mana. VSD predstavlja defekt na međukomorskoj pregradi i može biti na bilo kom nivou ove pregrade. Znači, postoji komunikacija između leve i desne komore. Kako je pritisak u levoj komori veći, krv bogata kiseonikom ne ide u sistemsku cirkulaciju već se vraća u desnu komoru i ide u plućnu cirkulaciju. Ukoliko je VSD veliki onda je i količina krvi koja se preliva u desnu komoru velika i VSD se mora zatvoriti. VSD se često operiše u detinjstvu upravo da bi se sprečio razvoj komplikacija koje bi bile neminovne već u drugoj i trećoj deceniji života. Sama operacija se izvodi hirurškim prešivanjem defekta ili stavljanjem "zakrpe" od specijalnih materijala ili od srčane maramice. Ukoliko u trenutku operacije nije bilo znakova oštećenja srca a sama operacija je uspela i nakon nje nema više prelivanja krvi iz leve u desnu komoru, onda pacijent ima najnormalniji život sa minimalnim ili nikakvim ograničenjima. Da bi imali dozvolu za bavljenje sportom (verovatno se misli na rekreativni a ne na takmičarski sport) potrebno je da uradite EHO pregled srca, EKG i da Vas pregleda kardiolog koji će Vam to verovatno i dozvoliti. Navešću primer poznatog fudbalera Arsenala, mislim da se zove Ndvanko Kanu, koji je imao urođenu aortnu stenozu koja je otkrivena pri neuspelom transferu u Milan. Operisan je, dobio je čak veštačku valvulu i nastavio profesionalno da igra fudbal.

    

Komentari na pitanje: #13

  • Dobar dan. Sin mi je operisan sa mesec 2011. godine CO AO. Druga operacija je bila 2012. balon dilatacija, a 2018. VSD. Interesuje me da li bi on smeo da putuje avionom? Npr Svedska je u pitanju. Hvala unapred na odgovoru.

  • Moj sin operisao VSD kada je imao 3 meseca. Sad ima 10 godina. Kardiolog mu je odobrio bavljenje rekreativno sportom.

  • Sin mi je rodjen sa vsd u Srbiji naši doktori su govorili da to nije ništa njemu su svakog dana sve više pravila usta i nokti na rukama i nogama ni tada nisu srpski lekari preuzimali nista i tako mu je bilo 16 god sam bog ga je sacuvao otišla sam u francusku prvi dan sam ga odvela lekaru odmah su ga ostavili u bolnicu i pretrage sve izvršili na kraju su ga operirani i hvala bogu sad je dobro ocu samo da vam kažem da srpskim bolnicama i lekarima nevrijeme nista meni su upropastiti dete koje je trebalo da se operise u dva tri god njih nije zanimalo hvala bogu što sam osla za francusku oni su spasili moje dete toliko o Srbiji samo pricaju a ništa nepredozimaju glupo mi je što moram da pričam tako za moju zemlju ali to je živa istina

  • Sin je kao beba sa 6 meseci operisao vsd. Ssda ima 8 god, na redovnim kontrolama je sveu redu, nas kardiolog kaze da on moze rekreativno da se bavi sportom, da je zdravo dete, a kardiohirurg kaze da ne bi smeo da se bavi sportom. Sada smo suprug i ja u strahu i dilemi da li ga pustiti da trenira fudbal?

Ostavite komentar