1. Pitanje broj: #9366

    Postovani dr Perisicu, imam 23 godine, pre nekoliko nedelja javio se bol u predelu grudi, koji nije prestajao oko 2 dana. Uradila sam ekg, rekli su mi da rezultat pokazuje neka odstupanja - nije strasno. Nakon toga uradila sam UZ , FS(leva komora) 72 , leva pretkomora 52 . Leva komora: normalnih dijametara, ocuvane kontraktilne snage EF 72%bez jasnih segmentnih ispada. Normalne debljine miokarda. Mitralni zalistak: ocuvane amplitude pokreta, prednji mitralni kuspis mobilniji bez elemenata za prolaps. Regurgitacija u tragu u normalnu levu pretkomoru. Transmitralni protok ukazuje na ocuvanu relaksaciju leve komore. Koren aorte: normalne sirine lumena. Aorta trovenarna ocuvane separacije. Desnesrcane supljine uredne. Pritisak u desnom srcu SPDK 20mmHg. Trikuspidna regurgitacija 1+. Perikard: izrazito hiperogen inferoposterolateralno bez raslojavanja. Ove rezultate objasnili su mi kao stalno zapaljenje srcane maramice, koje je verovatno posledica ranije virusne infekcije , i da nece imati uticaja na rad srca, moze povremeno da izazove blaze tegobe . Molila bih Vas za misljenje o ovakvom nalazu i eventualan predlog da li je potrebno uraditi jos neke analize. Predlozeno mi je da uzimam tbl. Concor 5mg 1/2 pre dorucka . Takodje me zanima da li bih trebalo i na koji period da kontrolisem srce?

    Odgovoreno: 20. 08. 2008.
    • Nalazi koje navodite nisu u granicama normale. Gornja granica za veličinu leve pretkomore je 40mm a kod Vas je 52mm. To je ozbiljan nalaz, ukoliko ste tačno interpretirali. SPDK (sistolni pritisak desne komore ) je takodje uvećan i ukazuje da oboljenje kod Vas traje duže. Kod Vas se mogu javiti aritmije (fibrilacija pretkomora). Ne znam gde živite i gde Vam je uradjen EHO srca. Mislim da Vam je potrebno još dijagnostike i da zapaljenje srčane maramice ne može dati nalaz kakav Vi imate.

Ostavite komentar