1. Pitanje broj: #8245

    poštovani uz izvinjenje što ću biti malo opširniji nadam se da će te mi , kao uvijek do sada , dati pravi i korisni savijet. Imam 40 godina i bavim se dosta stresnim poslom ( advokatura ) a i genetsk postoji mogućnost problema sa srcem ( otac , baba , djed ). Dana 14.12.2007.godine radio sam ultrazvuk srca i na nalazu stoji : pulmo : normalan disajni šum ,Cor: akcija ritmična , tonovi jasni bez šuma ;EKG: sin ritam , horizontalna srčana osovina fr.100/min , bez promjena ST segmenata i T talasa , EHOKARDIOGRAM : lijeva predkomora normalnih dimenzija ( 3,9 ) , mitralna valvula izgleda normalno , lijeva komora normalnih dimenzija ( 5,5/3,4 ) uredne debljine zidova ( sep 1,0:zz 1,0 ) očuvane globalne sistolne funkcije ( EF oko 65 % ) bez segmenata ispada u kontraktilnosti.transmitralni protok uredan. aorta normalnih dimenzija u korjenu ( 2,8 ) trolisne valvule uredne separacije. Desne šupljine i perikard b.o. Dana 26.06.2008.godine , isti ljekar je konstatovao FR:HLP heriditet , Pulmo : normalan disajni šum , Cor: akcija ritmična , tonovi jasni EKG: s.ritam fr 75/min bez promjena ST segmenata i T talasa. Tom prilikom mi je preporučena ergometrija koja je urađena 01.07.08. gdje mi je krvni pritisak bio 115/80 na početku , poslije 6 minuta 170/80 , a na kraju 120/80 , a puls očekivani maksimalni180 a postignuti 189, trajanje je bilo 10 minuta i odradio sam čitav test ( uz nedostatak kondicije) Razlozi zbog kojih sam radio kontrolu jeste krvni pritisak koji se ustalio na oko 130/90, mada ima varijacija od 120/80 do max 140/100 ( mada ovo vrlo rijetko ) dok je na desnoj ruci ponekad i veći ( ali ne od 140/100), kao i konstantno ubrzani rad srca od 80 do 108 maksimalno , što mi ne predstavlja problem , međutim po mojim saznanjima znatno je uvećani pritisak ( makar donji ) i puls. Laboratorijski nalazi od 26.06.08. su uglavnom dobri , holesterol je 5,24 ( inače su u rasponu od 5 - 8 ), HDL 1,0 LDL 3,2 , trigliceridi 3,85 ( a inače su u rasponu od 3 do 4 ). Moram istaći da mi je težina 106 kg , visina 190 cm , i da sam dosta statičan bez ikavih aktivnosti fizičkih , te da sam u posljednjih par mjeseci izgubio 7-8 kg , uglavno reduciranjem i biranjem ishrane. Do sada nijesam koristio nikakve stalne terapije osim u par navrata ( ali ne konstantno 1/4 presolola i diazepan od 5 mg ) mada mi je kardiolog rekao da mi ni to za sada nije potrebno. Imajući u vidu " bolje spriječiti nego liječiti " molim vas da mi odgovorite na par pitanja: -da li se kod mene radi o bilo kakvom problemu vezano za rad srca , -da li mi je potrebna neka terapija ( i koja ) zbog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca , - kada je neophodno uraditi kontrolu ultrazbvuka obzirom na nalaz koji sam vam citirao , -koji pritisak obzirom na moje godine , težinu i posao mogu smatrati normalnim -da li je potrebno mjeriti pritisak na obije ruke i koja je vrijednost validnija -i konačno da mi date par sugestija oko cjelokupnog stanja, Uz još jedno izvinjenje na opširnosti , zaista bih sa zadovoljstvom pročitao vaše mišljenje i uvažio vaše preporuke.

    Odgovoreno: 25. 07. 2008.

Ostavite komentar