1. Pitanje broj: #801

    Postovani gospodine Perisic! Nadam se da pitanje postavljam na pravom mestu. Naime, majka ima zakrcenje leve karotide 80%, (analizu je uradio dr.Radak sa klinike Dedinje, ali je uradjena ovde kod nas u Vrscu).Po njegovom savetu, operacija je prilicno hitna, ali majka jos ne zeli da joj se podvrgne. Najvecim delom iz straha, sta ce biti posle toga i koliko je operacija sigurna.Nisam bila sa njom kada je imala pregled, pa nisam sigurna da li mi je sve dobro ispricala.U poslednje vreme primecujem prilicnu zaboravnost, sto ona opravdava svojim godinama (58), ili je ne priznaje. Inace od faktora rizika ima hipertenziju, hiperlipemiju, dijabetes, pomalo je gojazna i strastveni je pusac.Da li treba da je pozurujemo, i kakvi su rizici pre i posle operacije? Unapred zahvalna zabrinuta cerka Natasa Trifunovic

    Odgovoreno: 21. 05. 2007.

Komentari na pitanje: #801

    • Pre dva meseca dijagnostikovano zakrecenje leve karotide95% . Problemi pritisak, holesterol, trigliceridi, vrtoglavica, stalne glavobolje, zaboravnost i otezan hod. Pored toga gojaznost i cigarete povecavale su probleme. Uradjena operacija, odredjena terapija. Po operaciji nagli skok pritiska 230/150 i stravicne glavobolje, koje su trajale 21 dan, narocito nocu u periodu izmedju 2h i 5h. Sada sam dobro, pritisak je u redu, drzim dijetu ali sa cigaretama ide tesko. Nisam napomenula da imam 55godina. Moj savet ja da operaciju ne treba odlagati. Sto pre se otkloni problem laksi je i brzi oporavak. Operacija je obavljena na kardiovaskularnoj klinici dedinje gde su svi xaposleni divni i posveceni pacijentima.

Ostavite komentar