1. Pitanje broj: #6900

  Molila bih za savet i misljenje. Naime, imam 63 godine, i zbog problema sa povisenim holesterolom, a po savetu lekara koristim Normolip 5, proizvodjaca ESI, vec skoro godinu dana, i naravno vodim racuna o ishrani. Kada ga ne koristim, holesterol bude cak i 7, a sa njim uspevam da ga odrzavam na 5. Statine sam pokusala da pijem, ali su kontraindikacije bile vise nego izrazene, pa sam morala da prekinem. Sa ovim pomocnim lekovitim sredstvom ga drzim u normali, ali me zanima da li je, kada je ovaj preparat u pitanju, da li je neophodno praviti pauze u primeni, ili nema potrebe, i moze se konstantno koristiti. Ja inace pijem jednu kapsulu dnevno. Inace, pored njega od lekova pijem Norvasc za hipertenziju, ali nemam skokove pritiska, ni bilo kakve druge probleme, pritisak mi je zahvaljujuci leku normalan. Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovoreno: 26. 06. 2008.
  • Normolip 5 nije registrovan kod nas ali kao i kod svih lekova koji se koriste za obaranje holesterola po prestanku uzimanja prestaju i svi efekti leka a vraćaju se svi rizici koje je pacijent aimao. Uz adekvatnu dijetu i uzimanje leka smanjujete rizik za oboljenje krvnih sudova.

Komentari na pitanje: #6900

  • Poštovani, koliko dugo se smije uzimati Normolip 5 bez pauze? Hvala.

  • Može li neko da mi odgovori da li se sme prekinuti dugogodišnja primena Statina, kao i da li se posle Statina može preći na Normalip? Hvala na odgovoru.

  • Tri godine koristim statine zbog povišenog holesterola . Trigliceridi su mi niži od donje granice . Doktori su mi rekli da zbog genetike moram lekove koristiti ceo život . Interesuje me da li smem da pređem sa Rosuhola 10mg na normalip 5 , jer bih želela da izbegnem statine ?

  • Imam povišen holesterol i uz terapiju se kreće do 6. Ali imam niske trigliceride sa 0.95 padaju na 0.75. Da li bi mi odgovaralo da uzimam Nekoliko 5? Hvala

  • Sve sto ste naveli se pridrzavam vezbam,zdravo se hranim ne jedem hleb i peciva,meso ne jedem moj jelovnik je vecinom povrce,voce,ovsene pahuljice,pirinac,laneno seme itd, a danas uzela rezultate i opet isto, povisen holesterol i trigliceridi ,od jula meseca pijem Normolip i opet sve isto.Bila na ultrazvuk sve u redu jetra u redu i svi organi.Sta da sad pijem da to smanjim eto dodacu uz jutarnji napitak koji godinama pijem limun,kurkumu,biber,med i cimet dodacu jabukovo sirce.Pojasnite nista vise ne razumem,a ne zelim piti lekove sem na bazi biljaka.Hvala

  • Danas ssm kupila Normolip joledterol mi jr 7,4 a trihliceridi 2,7 rekli su mi u apoteco da statine i normolip ne smem koriztiti u isto vreme ili jedno ili drugo. Inace Normolip je na biljnoj bazi

  • Za mesec dana Omega 3 i Normolip 5 : Holesterol sa 6.67 na 5.12 Trigliceridi sa 5.69 na 2.84 Sledeci mesec cu da probam samo normolip, pa javljam.

  • Imam povišene trigliceride i pijem Normolip 5 vec tri meseca.Koliko dugo sme da se pije?

  • Ja imam dobro iskustvo sa Normolipom 5, bez neke extra dijete uspevam da snizim holesterol sa skoro 8 na 5.

  • Meni je prepisan normolip forte ali sam poceo da pijem pola doze. Zasto? Potpuno sam regulisao ishranu, unosim hrom prirodnim putem, ne konzumiram secere i belo brasno a normolip ima punu dozu hroma, kada se pretera sa hromom samo 25% nastaje trovanje. Normolip je sigurno super (tek sam poceo) ali budite obazrivi sa hromom, ukoliko se zdravo hranite (brokoli ga je prepun npr) i ne trenirate iscrpne vezbe a ipak ste aktivni i nemate nenormalne hol i trigl vrednosti vec ste u "zoni rizika" onda budite obazrivi sa njim. Jaa bih uvek prvo probao sta moje telo moze samostalno ako zdravo zivim pa ako ne pomaze e onda polako sa preparatima pa i lekovima. Bolje to nego 10 sa lukom pa uzmem bombonu da izbalansiram: -/

  • Ja imam pozitivno iskustvo u skidanju triglicerida. Za mesec dana sam upotrebom normolip 5 i omega 3 skinuo trigliceride sa 5. 9 na 2. 74. Nisam imao posebnu dijetu.

  • Molim odgovor: Da li je kombacija statina i normolpa 5 štetna, kontraindikovana? Drugo: Da li normolip pospješuje skidanje tjelesnih kilograma?

  • Da li sme da se prekine dugogodisnja upotreba statina i prede na normolip

Ostavite komentar