1. Pitanje broj: #64850

    Sa nekih 5-6 godina sam imao operaciju vsd-a na srcu, i sve je proslo uspesno bez komplikacija. Posle nekoliko godina kontrole sada zivim normalan zivot. Pitanje koje imam je, koliko sam ogranicen po pitanju aktivnosti? Trenutno imam 16 godina, i licno ne mogu zamisliti zivot bez aktivnosti i sporta. Bas zbog vsd-a, me danas ogranicavaju po pitanju, bukvalno svega. Doktor koji me je operisao, je jos davno rekao da su normalne aktivnosti, npr. Sa drustvom fudbal/kosarka i sl. Dozvoljeni, ali da napredni treninzi nisu preporuceni. Interesuje me, neko ovako drugo misljenje. Shvatam da se pravo drugo misljenje moze dobiti samo od pravog doktora, ali posto vidim da postoji ovakva zajednica [svaka cast usput] rekoh da pitam, kada me nista ne kosta.: ) ako su potrebne neke druge informacije rado cu odgovoriti. Pozdrav

    Odgovoreno: 14. 07. 2010.
    • Poštovani,
      Vsd (ventrikularni septalni defekt) je najčešća urodjena srčana mana. Broj kod onih kod kojih se vidja kasnije se manjuje jer se jedan deo njih ne prepozna i završe fatalno još u detinjstvu. Kako ste vi operisani na vreme, a prvih desetak godina posle operacije nema nivih momenata, najverovatnije da će sve biti u redu u kasnijem periodu vašeg života. Ali, niko nema dovoljno iskustva sa takvim operacijama da bi preporučio vrhunski sport ili težak režim treninga, jer svaki takav rad opterećuje srčani mišić, verovatno i šavove i teorijski može dovesti do nepotrebnih incidenata i to je razlog za ovakvo mišljenje doktora.
      vi sada živite normalno, kao svi vaši vršnjaci, i to je već korist koja se samo poželeti može.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #64850

    • Postovani majka mi ima pritisak vec dugo godina nema knjizicu pa sam je vodio kod nekih drugova koji su lekari prepisali su joj prinelap, tensec i norvasc medjutim privremeno padne, ali sledeceg dana ponovo ista prica u proseku vec danima joj je pritisak 170/90 a nekada donji dostigne i 100 sta da radimo?

Ostavite komentar