1. Pitanje broj: #6148

    Imam 49 godina i nakon preventivnog pregleda (novembar 2007) konstatovan mi je povećani nivo holesterola i triglecirida. Nakon toga sam otišao u svatovalovalište za ishranu pri Kliničkom centru Srbije i otpočeo sa intenzivnijom fizičkom aktivnošću. U najkraćem broj obroka i sadržaj koji je orjentisan prema žitaricama i voću i povrću, kao i treninzi 2-3 nedeljno doveli su da sam izgubio preko 10 kg i prema kriterijumima telesnog indeksa masnoće imam još nekoliko kilograma viška u odnosu na pretpostvaljenu idealnu težinu. Međutim, ne znam da li bih smeo da budem zadovoljan rezultatima u pogedu količine masnoće, jer sam jedino uspeo da eliminišem triglecirede iz rizičnog područja (sa 2.1 na 1.3) i povećam nivo HDL holesterloa (sa 1.1 na 1.3), ali i dalje imam visok ukupan holesterol (sa 7.4 na 6.8) kao i LDL holesterol (sa 5.4 na 4.8). Napominjem da mi je otac srčani bolesnik, a da sam posebno zabrinut jer sam u detinjstvu prelžao zaraznu žuticu, pa ne znam da li sam kontrindikovan za statine. Iako ću svakako nastaviti sa ovakvim načinom ishrane i fizičkom aktivnošću jer doprinose da se subjektivno osećam odlično, ipak ne mogu da promenim stresni posao koji obavljam. Molim za savet, da li je u mom slučaju strah od statina koje bi mi lekar verovatno prepisao opravdan?

    Odgovoreno: 15. 06. 2008.

Ostavite komentar