1. Pitanje broj: #59390

    Postovani, godinama imam pritisak 130/90, varijacije su bile u proseku po deset ali samo na gore, retko kada mi je srcani ispod 90. Pio sam redovno presolol, mada mi nikada nije pomogo u snizavanju pritiska. Pre mesec dana sam postao roditelj jedne male devojcice. Sada mi je vec mesec dana pritisak konstantan 160/100 i 130/100. Pretpostavljam da zbog stresova izazvanih raznim obavezama dolazi i do ovakvog stanja. Lekar mi je prepisao enalapril koga pijem ujutru, ali mi na kraju dana pritisak bude i dalje 120/100. U ranijem pregledu pre dve godine kada sam takodje imao 160/100 vrsio sam sve testove gde se ustanovilo da mi nije nista. Moja baka po ocu ima problema sa pritiskom od kad ja znam za sebe. Moja nana po majci imala je srcanih problema. Moja majka ima. Ne pusim. Pijem alkohol, ali ne preterujem. Vrlo sam zabrinut za srcani pritisak koji ponekad ide do 110. U poslednje vreme imam neko probadanje u predelu srca, mada je lekar rekao da je najverovatnije misic (ne srcani) . Molim vas za recite mi sta mi je valjano ciniti i da li po preporuci (ne lekara) mogu da probam da koristim germanium. Hvala

    Odgovoreno: 15. 05. 2010.
    • Poštovani,
      Pritisak se treba dovesti do nivoa da bude ispod 140/90mmhg. Kako imate večernji pritisak, to znači da treba pojačati ili uvesti podnevnu-popodnevnu dozu leka, enalapril traje previše kratko da bi jutarnja tableta regulisala večern ji pritisak. Konsultujte vašeg doktora a moj savet je dva puta dnevno presolol, dva puta dnevno enalapril, po potrebi sedativ (napisali ste da ste pod stresom, što je i normalno!!! Otac male devojčice!!! Čestitam) . Probadanje koje opisujete ne liči na srčane tegobe. Germanium ne spada u lekove klasične medicine pa nemam mišljenje o njemu.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #59390

    • Izbacite iz upotrebe sol (jedite neslano) izbacite iz upotrebe kavu (pijte kavu od jecma koju mozete napraviti sami koja se samo za nijansu razlikuje od prave kave a mozete je piti u vecim kolicinama. Trebat ce vam nejkoliko dana da se naviknete na promjenu okusa. (naravno bez secera) jesti manje kolicine hrane. Ne vecerati. Tokom noci morate se dobro naspavati izbacite iz upotrebe secer, gazirana pica, pivo, alkohol. Ako imate viska kilograma pokusajte ih djelomicno skinuti. Ako ovo sve primjenite za mjesec dana mora se pokazati pozitivan rezulttat ako ne i prije. Zapamtite jedite neslano.

Ostavite komentar