1. Pitanje broj: #59011

    Postovani doktore, pre nedelju dana bio sam na pregledu kod kardiologa, uradjen mi je i ekg, i konstatovano je, fizikalni pregled, auskultatorni nalaz na plucima uredan, normalni disajni sum bez pukota. Srcana akcija ritmicna, tonovi oslabljeni, nad apeksom se cuje regurgitacioni sistolni sum 2-3/6, koji se propagira u levu aksilu. Ta 165/105mmhg. Ekg, patoloski levogram, sinusni ritam, frekv. 95/min, kompletan blokj leve hissove grane. Pr 186 msec. Terapija, monopril plus 1x1 ujutru, lercanil a 10mg 2x1, vasilip a 20mg 1x1 uvece, bromazepam a3, 0mg po potrebi. Predlozeno mi je da uradim i eho sto sam i uradio nakon tri dana. Ehokardiogramski nalaz izgleda ovako, perikard, u perikardu bez slobodne tecnosti. Nalaz, leva komora uobicajene velicine, bez segmentnih ispoda kinetike tokom pregleda. Registruje se paradoksni pokreti septuma po tupu bloka grane. Transmitralni protok se ne moze proceniti zbog tahikardije oko 95/min. Mitralni kuspusi dobro pokretni, blago sklerotski izmenjeni, dobre pokretljivosti uz trivijalnu mitralnu regurgitaciju tokom protosistole u levu pretkomoru urednih dimenzija. Aortna valvula trivelarna, sklerotski umereno izmenjeni kuspisi, urednih brzina protoka, kompetentna valvula. Ne registruje se trikuspidna regurgitacija. Desne srcane supljine normalnih dimenzija. Zakljucak, naznacena koncentricna hipertrofija miokarda leve komore. Postovani doktore, imam 68 godina, i molio bih vas da mi odgovorite na sledeca pitanja, dali je navedeni nalaz zabrinjavajuci i ako jeste zasto i sta treba preduzeti, dali konstatovana aritmija, preskakanje srca, moze biti izazvana blokadom hissove grane ili je nesto drugo u ptanju i ako jeste sta, da li se u ovom mom slucaju radi o nekoj koronarnoj bolesti ili je u pitanju samo poremecaj koji moze dovesti do koronarne bolesti, dali se mogu baviti normalnim aktivnostima bez nekih posebnih ogranicenja, dali je odredjena terapija odgovarajuca i ako nije sta predlazete, dali je naznacena koncentricna hipertrofija miokarda leve komore opasna i zabrinjavajuca. Ako jeste sta predlazete. Ima li potrebe za jos nekim pregledima i ako jeste, kojim. Napominjem da se subjektivno dobro osecam i da nemam nekih posebnih i izrazenih problema. Posto mi je preporuceno da cesce merim krvni pritisak i da vodim evidenciju obavestavam vas da mi je pritisak u proseku 145/83mmg. Unapred vam se mnogo zahvaljujem i molim brz i detaljan odgovor.

    Odgovoreno: 12. 05. 2010.
    • Poštovani,
      Imate povišen krvni pritisak koji treba regulisati, koji u prethodnom periodu nije bio najbolje regulisan i zato imate zadebljanje zida leve komore. U perspektivi ako pritisak ostaje slabije lečen, zadebljanje može biti uvod u ozbiljniju bolest.
      što se tiče bloka leve grane hisovog snopa, on vam ne pravi aritmije i sam blok grane ne možete osetiti kao tegobu ili simptom. On ne dovodi do koronarne bolesti. Ako nemate bolove u grudima pri fizičkom naprezanju, onda nema osnova za sumnju na koronarnu bolest. Mislim da vam ne treba dodatna dijagnostika.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #59011

    • Imama 18 godina. . . Zadnjih meseca dana imam problem sa disanjem, otezano disem. . . Doktor mi je ustanovio da je alergijski, i da imam problem sa sinsima. Uradio sam i ekg, ustanovljeno je hipertrofija leve komore, mada ja 10 godina treniram fudbal, srcani ritam dobar, imam sada zabranu treniranja 20 dana, ali cisto bi hteo da pitam da li je u mom slucaju opasna hipertrofija. . . Hvala unapred. Pozdrav

Ostavite komentar