1. Pitanje broj: #56311

    Poštovani, moj tata ima blok leve grane srca već 18 godina. Normalno živi s tim. Ima 57 godina, a pored bloka ima i povećan krvni pritisak (max donji iznosi 100) . Uzimao je lekove za snižavanje, međutim i pored dve vrste lekova pritisak je i dalje povišen. Dobio je od kardiologa uput da uradi analize očnog dna, da izvadi krv i uradi test opterećenja. Ja sam jako zabrinuta i zanima me da li je ovo opasno? Da li ovo može da ostavi nekakve posledice? Hvala unaped, pozdrav!

    Odgovoreno: 14. 04. 2010.
    • Poštovana,
      Izvinjavam se zbog zakašnjenja sa odgovorom, nisam bio u srbiji neko vreme.
      predloženi pregledi služe da se utvrdi da li postoje promene na organima koji su mete u hipertenziji: očima, srcu i krvnim sudovima. Blok leve grane vaš otac ne može da oseti i on ne utiče bitno na njegovo srce. Pritisak se mora dovesti na vrednosti ispod 140/90mmhg.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #56311

    • Aleksandra Visnic 15. 11. 2016.

      Poštovani, već deset godina živim sa dijagnozom bloka leve grane, kompletnog bloka hisovog snopa. Posto me je to prilično uzdrmalo, s vremena na vreme imam psihičke ispade u vidu napada ankcioznosti, pa sam već 2 godine pod terapijom antidepresiva-flunisan i anksiolitika-rivotril. Plašim se kad treba da idem kod kardiologa iako sem tog problema nemam nista drugo. U poslednjih godinu dana uzimanja ovih lekova često mi se u mirovanju dešava da je puls ispod 60 čak ide i do 55. Da li blok može da uzrokuje ovu bradikardiju.

       S postovanjem! Uplašena

    • Postovani ja imam tahikardiju puls mi iznosi 100 otkucaja u minutu. . . Imam i osecaje preskoka srca. . . Uradio sam ekg i doktor kaze da imam zdravo srce. . . Na ekg kaze samo da imam blok na desnoj grani. . . . . Al da to nije nishta opasno. . . Inace sam dosta napet u poslednje vreme, a slabije se i krecem i kad mi se de se ti preskoci ja jos vise u mislim da mi je nesto i bude mi jos gore. . . Nekad imam pritisak i do 140-100 al uglavnom mi varira zavisi dal sam napet. . . Dao mi je da pijem propanol 1/4 ujutru i uvece i ksaol 05 kad sam tako napet. . . . Moje pitanje je dali mogu ja da vezbam posto sam se do skoro bavio sportom, konkretno teretanom. . I dali ti preskoci i ubrzani ritam i taj cudan osecaj u glavi, na nervnoj bazi i koliko je to stetno?. . Ja i kad sam uzbudjen osecam ponekad te preskoke kao knedlu u grlu. . .

Ostavite komentar