1. Pitanje broj: #54881

    Postovani, citala sam o marfanovom sindromu i sumnjam da moj momak boluje od toga. Visok je 190cm, mrsav, izduzeno lice, teskoba zuba, ima gotsko nepce i ravna stopala. Sve ostalo izgleda normalno, grudni kos, srce, oci i vid. . . Bavio se sportom do nedavno jer mu je stradalo koleno. Ne znam kako da utvrdim da li je moja sumnja istinita jer me to zaista kopka. Sve psihofizicke funkcije su mu u redu. Ukoliko zaista ima taj sinrom kakve su posledice i po njega i po nasu decu ukoliko ih budemo imali. Zahvaljujem unapred

    Odgovoreno: 08. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Syndroma marfan se karakteriše slabošću vezivnog tkiva. Kliničke kaakteristike: paukoliki udovi (dugački, tanki, relativno nesrazmerni) , arahnodaktilija (tanki dugački prsti) , rastojanje od poda do pubisa veće od pubisa do temena. Najvažnije, ugrožena je aorta na izlasku iz leve komore i početnom delu što se vidi na ultrazvuku. Bolest ima mali potencijal da se prenese na potomstvo.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #54881

    • Nisam kosarkasica, ali genetski sam visoka. Otkriven mi je marfan sa 9 god, ali se kod doktora to vodilo kao sum na srcu i to bezazlen, koji ce vremenom isceznuti. Nije se tako desilo, doslo je do komlikacija vecih razmera, tacnije, aneurizme aorte. Inace cela oceva strana su marfani (bili) , imam musku visinu, 190cm. Duge prste na nogama i rukama, siroke kukove, uska ramena, dugi extremiteti itd. . . Doslo je do operacije, na aorti, i sada sam naizgled ok. Konntrole i tako to. Sportom se nikad nisam bavila, nemanje kondicije jos jedan od znakova! Pozdrav, i sa srecom. . .

Ostavite komentar