1. Pitanje broj: #54610

    Pre oko 2 meseca sam osetio torakalne bolove, koji su se javljali s vremena na vreme, bili su to blagi bolovi. Obrati sam se kardiologu. Kardiolog je posumljao na virozu i zapaljenje intracostalnih misica. Bolovi su prestali posle izlecene viroze. Medjutim, pre oko 2-3 nedelje osetio sam lupanje srca sto me je opet navelo da se javim kardiologu. Zakazan mi je holter 24h i eho srca i naravno radjen mi je ekg koji je bio uredan. Rezultate holtera nisam jos dobio ali ultrazvuk je rekao svoje. Moja dijagnoza je hipertrofija leve komore\ chorda aberans koja je lokalizovana pri vrhu. Velicina je 12mm. A normalno je do 11mm? Uzrok ove hipertrofije je i po misljenju kardiologa i po mom misljenju teretana. Teretanu sam posecivao oko 1, 5 god, a pre toga sam trenirao fudbal 10 god. Moje vezbanje u teretani je bilo zaista "ludacko", mislim stvarno sam naporno vezbao. Sve je bilo ok i nisam osecao nikakve tegobe. Zanima me koliko je ovaj moj problem ozbiljan? Da li se miokard moze vratiti u prvobitno stanje i da sve bude kao sto je bilo? Za koliko vremena je moguc oporavak? Da li se moze razviti neko hronocno obolenje srca kao posledica ove bolesti? I, da li cu ako se sve to lepo zavrsi i vrati na svoje mesto moci da nastavim s treninzima (naravno u granicama normale, lagani treninzi, bez onog "divljanja") ? Imam 17 god, i fizicka aktivnost tj. Treniranje je jedan vrlo vazan deo zivota. . .: d unapred zahvalan na nadam se dobroj prognozi. . .: d

    Odgovoreno: 06. 03. 2010.
    • Poštovani,
      Hipertrofija miokarda leve komore može biti ozbiljan problem. Regresija hipertrofije miokarda je moguća, treba prestati sa vežbanjem i uzimati terapiju. S obzirom da imate 17 godina, mislim da je moguća potpuna regresija ali to znači da se morate redovno kontrolisati. Fizička aktivnost će vam naravno biti dozvoljena ali bez preterivanja. Bolest može postati hronična i zato je praćenje jako važno, i ako sve bude u redu. Na kraju odgovora, mislim da će se sve dovesti u normalu.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #54610

    • Goran saula 07. 03. 2010.

      A ako se pri nekom fizickom naporu javi ubrzan rad srca i lupanje srca bez propratnih simptoma kao sto su gusenje, vrtoglavica. . . Itd. Naravno, ako je vec prisutna hipertrofija. Da li je to normalno? Sta je uzrok toga?

Ostavite komentar