1. Pitanje broj: #53949

  Kardiolog mi je rekao da je rok stenta ugradjenog u srce od 3 do max 10. Godina jer se obavezno zapuse i da posle toga sledi klasicna baj-pas operacija koja isto daje rezultate na max. 10 godina. Da li je to bas tako obzirom da je to mlada nauka i da li u tom slucaju moze da se izvede ponovno otpusavanje istog mesta novim stentom u stentu ili probijanje starog? Lekar mi je rekao da je pitanje koliko su mi ugradjeni stentovi sada od pomoci u mom slucaju dozivljenog infarkta, kada je srce pretrpelo izvesno ostecenje na mestu zapusenja. Izgleda da je stent delotvoran pre dobijenog i na vreme sprecenog infarkta. Sve u svemu igranka bez prestanka.

  Odgovoreno: 27. 02. 2010.
  • Poštovani,
   To što vam je kardiolog ne netačno na više načina. Stent nema nikakav rok trajanja i može neograničeno ostati u srčanim - koronarnim arterijama a ako je prohodan nema razloga ni za kakvu intervenciju. Drugo, i ako se stent zapuši ili ako se oko njega i u njemu javi suženje, možemo ga otvoriti ili staviti drugi stent u njega. Treće, baj-pass je taj koji ima rok trajanja na desetak godina, ali često vidimo da su prohodni i posle 15-20 godina, kao i što ih vidimo zapušene posle godinu dana. U svakom infarktu ima oštećenja a koliko je bilo u vašem može se proceniti po veličini ef - ejekcijske frakcije tj, istisne moći srca.
   još nešto, kladim se da kardiolog koji vam je sve ovo ispričao ne stavlja stentove i ne radi interventnu kardiologiju.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #53949

  • Milos petrovic 02. 04. 2012.

   Postovani doktore ja sam iz pirota i moja baka je imala infarkt pre nedelju dana, ima zacepljenje i pije plavi x, sta je bolje po vama da joj se ugradi stent, pejsmejker ili bajpas? Pozdrav

Ostavite komentar