1. Pitanje broj: #51951

    Postovani dr. Od kako pamtim sebe imam neki problem sa srcem i nikad do kraja utanacen tj. Nikad nisam bio siguran sta mi tacno "fali"i od cega i da li uopste moje srce boluje i na koji nacin????? Naime citajuci na jednoj od vasih tekstova a vezano za anginu pektoris zakljucio sam da je upravo to to!!! Jer svi simptomi koji su u tom tekstu opisani javljaju se kod mene!!! Da budem precizniji "stabilna angina pektoris". Kao sto sam vec rekao problem srca vucem jos od detinjstva u vidu suma na srcu i ko zna jos cega posto, iskreno nikad nisam zahtevao od doktora ni da mi kazu niti su oni to sami cinili a to je sta je konkretno sa mojim srcem!!! Bilo je svega u vidu: ok, imate sportsko srce (fudbal) usporeni rad srca pa je neko jednom spomenuo zalistak pa i anginu pektoris i kao nije nista opsani ne bojte se ali se cuvajte teskog rada, sunca, pazite na ishranu ne smete se nervirati i sl. . . . , pa koje kakve dijete, eho srca, rengensko snimanje, snimanje pod opterecenjem, lekovi. . . Vise ne znam ni koji, poslednji koji koristim je cortiazem retard, hehe valjda se tako pise??? Prepisan mi je pre dosta vremena (1995???) , pijem ga po potrebi, iako svestan da se takav lek ne uzima po potrebi predpostavljam, ali verujte mi na rec i onda mi pomogne jer u kratkom roku uz bromazepam srce se smiri. Bromazepam koristim znate vec zasto!!! Verujte mi ni sam sebi vise ne verujem, vise mi se ni na preglede ne ide uzimam lekove po potrebi pomazu iako nisam siguran da na taj nacin svom srcu cinim dobro??? Dragi dr. Molim vas pomozite mi nekim savetom. Sta i kako reci i kako objasniti doktorima simptome koje imam a kazem procitao sam i to su simptomi "stabilna angina pektoris"!!! Iskreno malo me je i strah svega toga a sto je najgore valjda u svemu tome, onaj crni deo "osecaj bliske smrti"uz duzno postovanje, molim vas za pomoc u vidu saveta ili bilo na kakav nacin!!!! Hvala i srdacan pozdrav!!! Ivica.

    Odgovoreno: 07. 02. 2010.
    • Poštovani,
      Cela predistorija nema veze sa dijagnozom angine pectoris (šum na srcu, zalisci. . .) . Cortiazem r možete uzimati intermitentno bez problema. Ne znam koliko imate godina ali nekada kada iscrpimo sve dijagnostičke mogučnosti i neinvazivnim testovima ne utvrdimo razlog tegoba pacijenta, onda ostaje koronarografija kao metoda potvrde ili isključenja angine pectoris. Nema drugog pregledaa koji može dati informacije koje daje koronarografija. A anksioznost ni u kom slučaju nije od pomoći. Ako bromazepaam pomaže, uzimajte ga.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #51951

    • Vec duze vreme imam probadanja u grudima ponekad i otežano disanje u zadnje vreme sve češće radila sam ceo kardioloski pregled i vadila krv sve je uredu jedino nisam radila test opterećenja dali moze da bude angina a da nije otkrivena ni na dopleru ni ultrazvuku hvala

Ostavite komentar