1. Pitanje broj: #51585

    Molim doktora kardiologa za odgovor. Imam arrhythmia extrasystolica ventricularis nemam pritilsak (uvek normalan) 110-115/ 70-80 nepijem nepušim 15 god imam 49 godina. Holter e. K. G 21h 730 ves dve morfoligije, sinusni ritam beleži fr. 69-160/min, prosečne fr. 88 nema zabeleženih epizoda bradikardije ni pauze duže od 2 sek. Ergo test prekinut u drugom minutu trećeg stepena dostignut smf 146/min od! 60/min, bez bolova u grudima ekg u miru s. R. , st-t b. O. Tokom testa i u oporavku bez depresije st- segmenata i bez poremećaja ritma. Duke score 8. Eho srca. Leva komora dilatirana (6. 3/5. 0 cm) normalne debljine zidova globalno snižane ukupne kinetike na oko 40% , nema perikardnog izliva. Ostalo u granicama normale. Molim za kratak komentar moga srca, a najviše me interesuje stanje eho testa i te kinetičke energije. Koliko treba da je ta kinetička energija i kokliko je moje srce oslabilo u odnosu na normalno. U izveštajima sam našao da mi je niki c. M. P. Sa ef. 40% pa molim odgovor i pojašnjenje. Pijem prexanil od 4mg/1x i concor 0. 25 ujutru. U npred zahvalan.

    Odgovoreno: 02. 02. 2010.
    • Poštovani,
      Eho kaže da imate smanjenu ef (ejekcijsku frakciju) a to je odraz kvaliteta srčanih kontrakcija. Poreklo tog oštećenja kod vas sudeći po ergometriji nije koronarna bolest (test je negativan) već je verovatno nekada preležani miokarditis (upala srčanog mišića) . Posledice su smanjena ef na 40% , normalno je 60 do 70% . Terapija treba biti usmerena na sprečavanje srčane insuficijencije. Redovne kontrole na 3 meseca. Ishrana sa malo soli, umerena fizička aktivnost.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #51585

    • Dali moyete da mi odgovorite, kada se puno umorim fizickim radom dodje mi lose moye li da bude da je nesto u veyi srca. . .

    • Dali moyete da mi odgovorite, kada se puno umorim fizickim radom dodje mi lose moye li da bude da je nesto u veyi srca. . .

Ostavite komentar