1. Pitanje broj: #47306

    Pozdrav, od 2007. , kada sam bio primljen u koronarnu jedinicu opste bolnice u subotici zbog aritmije, pijem antiaritmike i betablokere. Prvo mi je ipisan amiodaron+presolol, posle sotalex 80mg 2x1/2 na dan, a posle toga ritalmex 2xdnevno + presolol 2x1/2 na dan. Nakon, verovatno uvidjaja koje lekove najlakse podnosim, pijem, vec skoro 1. 5 godinu solalex 80 2x1/2 na dan. Uz ovo pijem cardiopirin 1xdnevno i zocor 10mg 1xdnevno to je sto se tice kardiologa: (otisao sam kod neurologa zbog kocenja prstiju desne sake, koji je nakon emng-a utvrdio da je u pitanju distonija misica u podlaktici desne ruke. Prepisan mi je rivotril 2mg 2x1/2 na dan. Cudno, nakon prve nedelje uzimanja rivotrila, aritmije su postale proslost posto su se s vremena na vreme javljale i uz terapiju sto je prepisao kardiolog. Posto nije rivotril nista pomogao, sto se tice kocenja prstiju, neurolog je ukinuo terapiju rivotrilom. Nakon toga je isti lekar otisao u penziju i bio sam primoran da odem kod drugog lekara, neurologa, zbog problema pri radu. Radim kao sistemski/mrezni inzinjer u lokalnom internet provajderu i dnevno provodim do10h pred racunarom. Za smirenje aritmija tj nestanak usled uzimanja rivotrila sam obavestio i kardiologa. Kada sam otisao kod drugog neurologa ustanovio je da imam, kako je rekao, narusen vegetativni nervni sistem, usled strasa i nedostatka sna. Vratio mi je rivotril, 2mg 3x1/4 na dan. Tako sam pio skoro 4 meseca, apetit mi se povratio, vratio sam svoju tezinu od oko 85kg, visok sam 187cm. Mirno sam spavao. Nakon sledeceg pregleda mi je smanjena terapija rivotrilom na 2mg 2x1/4 ujutro i uvece i nakon 2 meseca na 1/4 samo uvece. Neurolog je rekao nakon pregleda da se polako normalizovalo moje stanje i da nema vise potrebe za rivotrilom jer to nije nimalo bezazlen lek. Nakon ukidanja rivotrila, drugi dan, vratila se nesanica, napetost i smanjio se apetit. Zvao sam neurologa i rekao mu to na sta mi je odgovorio da je u osnovi citavog problema nedostatak prirodnog sna. Prepisao mi je da 30 dana pijem stilnox od 10mg uvece pre spavanja i da mu se javim nakon tog roka. Sve ovo pisem jer su mi potrebni neki odgovori. Pijem nedelju dana stilnox, budim se nocu, zena i ja smo dobili sina u februaru, i koliko god hteo da se ne budim to nije moguce. Da napomenem da sam za vreme uzimanja rivotrila mogao da ustanem kada treba i bez problema da nastavim spavanje. To sa stilnoxom ide malo teze, mogu da zaspem ali nakon duzeg vremena. Pitanje je, uzevsi sve navedeno u obzir, da li sotalex mozda utice na napetost i uzrokuje vrtoglavice, sto sam i pitao kardiologa na sta mi je rekao da sam dobro primetio za vrtoglavice je sotalex obara pritisak i puls. Nakon 2 do 2. 5 sata nakon uzimanja sotalexa merio sam pritisak koji je uvek oko 100/60 a puls oko 60, sto se verovatno sve i smanji kada spavam. Problem je u tome sto se tesko koncetrisem na posao, imam nizak prag tolerancije, reagujem na sve zvuke koje inace ne bih primetio itd. To sve kada se doda na nedostatak sna i problem s desnom rukom, meni predstavlja prilican problem jer rizikujem ostanak bez posla ukoliko se ovakvo stanje nastavi. Izvinjavam se unapred ukoliko pitanja lice na konstatacije ali sve u zelji da vam predstavim svoj problem s sto vise detalja. Kardiolog mi je zakazao pregled u maju 2010 a zadnji i predzadnji ekg, u martu i novembru ove godine, ne pokazuju nikakve aritmije, bigeminije, ekstra-sistole, tripelte itd sto sam sve imao ranije. Bio sam na ultrazvuku srca u novom sadu, u mc+ privatnoj klinici gde mi je tamosnji kardiolog utvrdio prolaps mitralnog zaliska, tacnije, prolapsus valvue mitralis (a2, p2) , insuff. Valvulae mitralis (+1/2-2) iz bolnice sam 2007 otpusten s dijagnozom arrithmya ekstrasystolica ventricularis i hyperlipoproteinanemia u tri navrata sam bio na ergometriji gde nije uocena nikakvo ostecenje srca, tacnije, tokom testa, bez subjektivnih tegoba, dolazi do adekvatnog porasta krvnog pritiska, pojedinacne ves, koje se povlace pri fr30/min da bi se ponovo javilje u odmoru. Na postignutom stepenu opterecenja, bez signifikantnih znakova za redukciju koronarne rezerve, uz ocuvanu hrono i inotropnu rezervu miokarda. U vise navrata sam nosio holter. Za holter nalaze bih trebao da skeniram nalaze, ali ukratko isto bez ostecenja srcanog misica itd. Ako mi mozete objasniti, tacno, sta znace gornja dva nalaza tj dijagnoze, jer mi je kardiolog rekao da nije nista zabrinjavajuce. Nisam rekao, ja sam '74. Godiste. Opet naglasavam, da je problem sto nemam koncentraciju, miran san, apetit i nisam tolerantan. Reagujem na zvuke koje inace ne bih primetio, kao necije disanje, lupu tanjira itd. U velikoj meri bi mi pomoglo ako bih mogao dobiti ikakve konsultacije s vasim kardiolozima/neurolozima putem telefona. Pozdrav, dejan

    Odgovoreno: 10. 12. 2009.
    • Poštovani,
      Ako je vaše pitanje bilo o sotalolu, onda je vaše mišljenje ispravno, što se tiče tog leka. Sotalol je beta blokator, smanjuje tonus krvnih sudova i obara pritisak a deluje depresorno na srčanu frekvencu izazivajući relativnu ili apsolutnu bradikardiju. Daju se i zbog ekstrasistola jer smanjuju automatizme i broj ekstrasistola. Kardiološki nalazi koje ste poslali su manje više u redu. Ako se drugi deo pitanja odnosi na prolapsus valvue mitralis (a2, p2) , insuff. Valvulae mitralis (+1/2-2) , odgovor je:
      prolaps mitralne valvule znači da jedan od dva listića mitralnog zaliska se posuvraćuje prema pretkomori što rezultira nepotpunim zatvaranjem zaliska i vraćanjem krvi (regurgitacija) iz leve komore u levu pretkomoru. Ne zahteva neku posebnu pažnju i terapiju a može izazivati ekstrasistole. Vaša terapija je u skladu sa vašom dijagnozom.
      Pozdrav

Ostavite komentar