1. Pitanje broj: #47043

    Postovani doktore, ja imam sum na srcu. Odnosno na srcu sistolni sum nad vrhom srca. Terapija mi je da pijaem lek propranolol. Cetvrtinu i magnezijum a po potrebi i vise od cetvrtine. Sve je bilo u redu jedno tri nedelje, da bi nakon tri nedelje od terapije poceo opet onakav bol, (koji me je i prvobitno odveo lekaru) da me "streca" i "probada" iznad srca i isto tako sa desne strane, dakle u istoj ravni. Na internetu sam procitala da mnogi ljudi imaju ponekad bol u grudima i taj nelagodan osecaj, kada imaju sum na srcu. Receno mi je da ce taj lek da malo smiri srce, ali je mene uplasio taj ponovni osecaj bola. Tada je lekar rekao da mogu uzeti i vise od cetvrine, medjutim i nakon jos jedne cetvrtine, bol je prestao, tek nakon 5 sati. Kada sam ponovo otisla na kontrolni pregleg sledeceg jutra, lekar je uradio ekg, rekao da je sve ok i da posto imam porodicnu istoriju srca, da to nije od srca taj bol, vec da sam ja za nekog drugog lekara.: - (medjutim, mene je to strasno bolelo, i sada se brinem, jer ne znam zbog cega povremeno imam taj bol, iako pijem lek koji to treba da spreci, ako sam ja njega dobro razumella. Inetersuje me, da li se taj lek dozivotno pije? Lekar je predlozio da obavim jos neke analize, kao sto su: eho srca+holter 24, lipprotein a/genetski marker/. Posto je trenutno finansijska kriza, ja sada nemam trenutno za sve analize da obavim, pa me interesuje po vasem strucnom misljenju, sta je od ovih stvari najbolje trenutno da uradim i za sada da se obavi, cime bi me nakratko umirili, dok ne skupim pare za ostale analize, da obavim sada od ponudjenih analiza, sto bi najtacnije u ovom trenutku dalo sliku sta mi je, i da li je to samo sum ili ima nekih ostecenja? Hvala unapred veliko na odgovoru.

    Odgovoreno: 09. 12. 2009.
    • Poštovana,
      I ja mislim da bolovi koje imate ne potiču od srca, a veoma često je šum koji se čuje na srcu samo fukcionalan i ne predstavlja patološki nalaz. Moja preporuka je da uradite samo eho srca, ništa od druge dijagnostike.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #47043

    • Postovani, obracam vam se da vas pitam za jedan problem koji me muci. Imala sam veliko gusenje u grudnom kosu i jako ubrzano lupanje srca, da sam se tokom noci onesvjestila. Danima sam imala gusenje i gubila sam dah. Posla sam doktoru i uradila ehg srca i ultra zvuk srca, srce mi je potpuno zdravo, samo imam mali sum koji je potpuno bezopasan. Rekao mi je da se fizicki vise aktiviram, ali tokom dana zna srce da mi bas ubrzano lupa i bas se zamaram, i zanina me da li mi mozete pomoci kako to da izlijecim. Unaprijed hvala!

Ostavite komentar