1. Pitanje broj: #46371

    Postovani molio bih vas za strucno tumacenje rezultata ehokardiografskog pregleda ucinjenog 19. 11. 2009. Za muskarca starosti 34god, tezine 101 kg, visine 198 cm. Nalaz: aorta u korenu i asc delu urednih dimenzija sa tri veluma centralno postavljena, dobre separacije u sistoli sa v max 1, 4 m/2 i gradijentom do 7 mm hg, sirinaaorte u korenu najvise do 30 mm, asc do 26, u luku 24desc 22 kao i u nivou la. Leva predkomoragranicna, nema stranih masa. Ias intaktan, a pulmonalis u korenu uredna, dobrog protoka, desno srce takodje u granicama, spd kuredan, tr do 1+/mitralni kuspisi urednog izgleda, duzi, trag mr, nema prolapsa. V 1, 3/0, 9 m/s. Leva komora referentna 48/32, ef 66% , segmentno i globalno uredna, uredne debljine zidova, njihove kinetike i kontraktilnosti, hiperkinetska. Dijastolna funkcija takodje ocuvana mereno transmitralnim protokom. Perikard: bo. Da li su dimenzije aorte normalne ili je dilatirana, sta zaci duzi trag mr i da li je ovde rec o prolapsu ili ne. Tr 1+ da li je to u redu ili patoloski izvinite na opsirnosti ali cenim vase misljenje i zeleo bih da ga cujem. Napominjem da je doktor rekao da je sve odlicno i da se bavim sportom slobodno, a ja na papiru nalazim par stvari koje mi otvaraju pitanja na koja nemam odgovor. Unapred se zahvaljujemzahvaljujem

    Odgovoreno: 28. 11. 2009.

Komentari na pitanje: #46371

    • Marica djuric 25. 05. 2013.

      Postovani, imam prolaps mitralne valvule i reurgitaciju, u sve to se slabo razumijem, imam 15 godina, registrovana mi je mr 0-1 + i tr 1+. Da li je to opasno po zivot? Da li mogu biti zivotno ugrozen. Procitao sam na internetu da se mogu uraditi operacije (transplantacija zaliska) da li su te operacije opasne po zivot? I da ti zalisci nisu trajni, s obzirom da imam 14 godina, ja bih ko zna koliko puta radio operacije, molim vas savjet. Unaprijed hvala vam puno!

Ostavite komentar