1. Pitanje broj: #45297

    Postovani trazila sam savet od vas i dobila odgovor na isti, a pitanje je glasilo: postovani. Operisala sam stitnu zlezdu 1992 godine, jula meseca ove godine sam imala infrakt muocardii acuta par anterioris non q i 21. 4 hypertensio art hlp hypothyroidismus in th. Da bih na msct koronografije srca imala veci broj "step-like" artefakata i snimke ucinilo neinterpretabilnim. Bolovi su ostali i dalje isti pa su mi napisali da imam "angina pectoris non stabilis". Prepisali su mi terapiju: bisoprolol 5mg 1/2 tbl, norvasc 10 mg 1x1, diunorm 1/2 tbl na dan, sortis 20 mg uvece, tivoral 100 1x1, cardiopirin 100 1x1 ntg pp. Radjen mi je holter i evo zakljucka: prosecna srcana frekfencija je bila 68. Minimalna srcana frekfencija je bila 49 u 21: 44. Maximalna srcana frekfencija je bila 173 u 04: 08. Pauza vecih od 3. 0 sekunde je bilo 0. Ventrikularnih ektopija je bilo 43, sa 0 v-nizova i 2 v-parova, dogadjaja ventrikularne bigeminije je bilo 0 i dogadjaja ventrikularne trigeminije je bilo 0. Supraventikularnih trigeminija je bilo 57, sa 4 sv-niza, dogadjaja supraventrikularnih bigeminija je bilo 1 i dogadjaja supraventrikularnih trigeminija je bilo 0. Ukupna a-fib (flu) je bilo 0. Ukuono minuta st episoda 35. Maximalna delta st promena je bila -1. 9 i pojavila se u 06: 33. Bolovi i zarenje u grudima su i dalje prisutni. Hvala vas odgovor je: poštovana, moj savet: uradite klasičnu koronarografiju, samo ona će dati pravu istinu o vašim krvnim sudovima. Pozdrav mada imam primedbu i ako moze malo vise pomoci oko pitanja, a ono glasi: postovani, na moje pitanje br. 43713 od 30. 10. 09 ja sam ocekivala malo vise detalja a ne nesto sto i ja znam jer cekam termin za koronografiju interesuje me po svemu tom sto sam vam poslala da li je to stvarno infrakt, angina pektoris, da li cu morati da koristim uvek te i u toj kolicini tablete slozicete se samnom da taj sortis nije ni malo jeftin a ni ostale tablete. Ali kao i uvek vi lekari ovde ste skrti na recima ili nemate strpljenja da objasnjavate ljudima na razumljiv nacin. A verujte da to rade nasi lekari ne bi bilo potrebe za ovim pisanjem. Zaboravila sam da dodam da su mi oba roditelja imala infrakt mama je operisala srce oboje je umrlo od istog, a ja sam jedinica. Hvala vam puno sto ste na ovaj nacin dostupni, nemojte skrtariti na recima.

    Odgovoreno: 14. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Da vas podsetim, pitanje je bilo samo jedan red a 9 redova su bili nalaza. Ali, da se ispravim. Š i dam vam opširniji odgovor.
      kako sam ja načelnik angio sala do sada sam imao prilike da steknem svoje mišljenje o msct koronarnih arterija i zaključio da je upotrebljiviji kada isključuje bolest nego kada je potvrdjuje, a poklapanje msct i koronarografije kod mene je svega desetak procenata. Holter nam ne može pomoći u proceni dali je zaista bilo infarkta, pomogao bi ultrazvuk koji bi pokazao ispade u pokretljivosti zidova srca (slabije se kreće zid koji je imao infarkt) . Non q znači da infarkt nije probio ceo zid što bi prognostički trebalo biti bolje. Uz prisutno porodično opterećenje i anamnezu ostaje potreba za klasičnom koronarografijom.
      p. S. Lekovi za jednom dokazanu bolest se uzimaju doživotno.
      Pozdrav

Ostavite komentar