1. Pitanje broj: #43846

    Postovani, zelim da vas pitam sledeca 2 pitanja. Bio sam u jednoj privatnoj kliknici gde su mi prepisali da pijem 2 leka za lecenje visokog krvnog pritiska. Moj pritisak je konstantno bio 140/100. Dobio sam da pijem diovan od 160 mg i sortis od 20 mg. Diovan treba da pijem pola tablete ujutru a pola uvece dok sortis svaki dan. Znam pritom da se sortis pije zbog masnoce u krvi. E sada ovako stvari stoje: sortis je uradio svoje tj trigliceridi su se vratili u normalu isvi rezultati krvi su bili ok ali mi je doktor rekao da moram da ga nastavim da pijem. Sto se tice diovana on je po meni slabo uradio posao jer mi je pritisak i dalje 135/95. . Nekada 130/90 ali samo nekada,. . E sada moja pitanja za vas su sledeca: ove lekove pijem vec godinu dana. . Sortis je uradio posao posle 5 meseci ali ja ga dalje pijem ali sada svaki drugi dan. . Da li mogu imati neka nezeljlena dejstva od sortisa? Diovan u zadnje vreme pijem samo po pola tablete dnevno (80 mg) . Da li ovaj lek izaziva neku zavisnost tj. Da li cu morati da ga pijem do kraja zivota? Samo moram da kazem da imam 29 godina, da sam 14 godina trenirao rukomet i da su posle toga nastali mali problemi sa pritiskom: ) . Skoro sam poceo da idem na treninge 2 puta nedeljno na teretanu, bazen i sauna i posle treninga pritisak mi je uvek 120/80. Da li da ispostujem turu da ga pijem kao sto mi je doktor rekao 2 puta dnevno? Ili da nastavim po svome. . I jos nesto. . Sada ponovo trebam da idem kod tog privatnog doktora i da mu dam 10. 000 din. . Mislio sam da ga ne reklamiram ali recite mi i vi da li ste culi za ordinaciju mirić i da li je doktor mirić neki poynat strucnjak za kardio vaskularne bolesti. . Meni jedino nervira to sto sam odradio pregled pre godinu dana i rekao pij te lekove 1 godinu pa posle dodji na pregled a rezultati isti (135/95) . Jedino sto je sortis uradio posao ali ja ga jos uvek pijem. . Unapred hvala na odgovoru!!!

    Odgovoreno: 31. 10. 2009.
    • Poštovani,
      Sortis može imati mnogo neželjenih efekata (piše u uputstvu) , pre svega oštećenja mišića. Dok ga uzimate masnoće u krvi će biti niže, kada prekinete sve sa vraća na staro. Što se tiče diovana i njegovog efekta na vas, pritisak mora biti niži od 140/90mmhg. Ako to postižete sa tom dozom onda je ok. Ako ne, uvesti i drugi lek. Diovan ne izaziva zavisnost.
      Pozdrav

Ostavite komentar