1. Pitanje broj: #43773

    Moj otac je u klinickom centru dobio dijagnozu dg: cmp dilatativa chr compensata za manje od nedelju dana ide na hemodinamsku obradu, i red, od savetuje se implantacija icd molim vas da mi neko prevede dijagnozu na srpskom, šta znači i red hemodinamske obrade i kakav zahvat ona podrazumeva, kao i kako se radi ta implantacija icd (na otvorenom srcu, koliko je rizično. . .) interesuje me i to da li se ta implantacija radi u kliničkom centru, da li se zakazuje ili se radi odmah posle hemodinamske obrade. Molim vas za što brži odgovor, da bih znala na šta sve da se pripremimo. Hvala!

    Odgovoreno: 30. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Hemodinamska obrada znači da treba da se radi koronarografija. To je snimanje arterija srca kateterom koji se plasira kroz femoralnu arteriju iz prepone. Praktično nema rizika.
      icd je implantabilni kardioverter defibrilator, to je vrsta pejsmejkera koji je u stanju da uradi elektrošok unutar srca kada se jave maligni poremećaji rtima i služi za prevenciju naprasne srčane smrti. To znači da vaš otac ima lošu levu komoru sa ef manjom od 35% . Radi se u kliničkom centru srbije (ako na njega mislite) a radi se još u nišu i novom sadu. Nema otvaranja grudnog koša već se ugradjuje ispod kože u potključnoj regiji.
      Pozdrav

Ostavite komentar