1. Pitanje broj: #42253

    Postovani, inace sam iz zagreba ali sam zadnjih godina zbog klime, mira i nekih obiteljskih faktora preselila u mostar. Srcani sam bolesnik i dugo se nisam kontrolirala vec sam koristila istu terapiju desetak godina. U zadnjih mjesec dana dva puta sam gubila svjest i zavrsila u bolnici. Dijagnoza je cardiomyopatia cronica, atheroscrelotica et hypertensiva decompensata (a-v block gr. Iii cum syncopam etcontusionem capitis cum vlc, plh, bdgh, , paf, ves, sves) sy neurasthenicum. Nakon 13 dana otpustena sam iz bolnice ( (tamo sam primala terapiju kardiostimulatora, antikoagulansa, antiagreganasa, ace inhibitora, ca antagonista, kalija, (teotard, clexan, andol, kcl, trtace, amlopin, lasix) . Pise dalje u pov. Bol: stanje pacijentice se stablizira, znakovi srcane dekompenzacije povlace, , a-v blok koji je uzrokovan najvjerojatnije nekontroliranim uzimanjem cordarona, lanitopa, isoptina, se gubi, a stanje svijesti popravlja. Pri otpustu je sinus ritam 53/min, lijevogram do plh, blgh, regisrira se u val konkordantan sa t. Uglavnom propisano mi je redovno uzimanje lecranila (10mg) , tritacea 2x5 mg, cardiopirina 100mg, plavixa 75 mg, ismn 2x40 mg, te praxiten po potrebi. Buduci sam hrvatska umirovljenica i imam hrvatsko zdravstveno osiguranje, poslala sam faksom svojoj lijecnici povijest bolesti i zamolila je recepte za navedene lijekove. Naime, ovdje ih moram sve placati 100% a to mi ispadne mjesecno gotovo pola mirovine. Lijecnica mi je neke lijekove dala, neke je dala zamjenske (isti lijek drugi proizvodjac) , ali mi je umjesto plavixa, za kojeg kaze da mi ne moze dati ni njega ni zamjenski zyllt ili nesto slicno, dala martefarin. Buduci ga nisam nikad pila, a isto tako ne zelim riskirati jer je moje stanje navodno i doslo uzimanjem pogresnih lijekova, molila bih vas za misljenje. Napominjem kako mi put u zagreb trenutno nije opcija (ne bih ga podnijela) a svaki odlazak lijecniku mi je takodjer ovdje preskup. Znaci pitanje je - da li je uistinu taj martefarin adekvatna i pravilna zamjena za plavix? Unaprijed hvala.

    Odgovoreno: 14. 10. 2009.
    • Poštovana,
      To su dve posebne grupe lekova: plavix i zyllt su antiagregaciona terapija tj. Sprecavaju slepljivanje krvnih plocica i na taj nacin smanjuju mogucnost nastanka tromba. Martefarin je antikoagulantni lek i deluje na nivou faktora koagulacije smanjujuci zgrusavanje krvi.
      >po mom misljenju ne treba vam ni jedan od ta 2 leka. Ovo zasto: imate cardiopirin kao antiagregacioni lek a dodatak plavixa, s obzirom da nemate ugradjen stent a ni dijagnozu akutnog koronarnog sindroma u anamnezi nije potreban. Martefarin se daje ako postoji apsolutna aritmija a vi je nemate. Nema znakova ni za tromb u levoj komori sto bi isto mogao biti razlog za taj lek.
      ne smete sami praviti kombinacije lekove, jer su vam prethodno jako usporile srce i zato ste imali nesvestice.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #42253

    • velibor mirjanic 30. 05. 2014.

      Postojili zamjena za tablete zyllt75 mg i koje mogu zamijeniti zyllt

    • Nemam komentar na konkretnu pricu ali bih postavila pitanje. . Dali se kombinuje clexane 0, 4 s. C. I plavix tablete 1x1 i ukoliko da koliko vremenski moze da traje ova terapija

Ostavite komentar