1. Pitanje broj: #417

    Postovani, imam nekoliko pitanja u vezi stentova. Bila bi Vam zahvalna kad bi mi razjasnili odredjene dileme. Koje vrste stentova postoje i na koji nacin izabrati odgovarajuci? Koji stentovi se kod nas koriste, a da ih pokriva osnovno osiguranje i da li je moguce doplatiti za neki adekvatniji? Koje su cene u opticaju, ili gde bi se to moglo proveriti? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 03. 04. 2007.


    • Dve osnovne grupe stentova su: 1.BARE metal - obični metalni stentovi 2.DES metalni stentovi natopljeni lekom. Kod DES grupe procenat ponovnih suženja krvnog suda je manji i oni su indikovani kod pacijenata kod kojih je ovaj procenat povićen: dijabetičari, dugačke lezije, kod račvi, u prethodno suženim stentovima...Sve vrste stentova su u opticaju kod nas a Fond zdravstvenog osiguranja nabavlja 2 vrste DES i 3 vrste BARE stentova za sve kuće koje ih ugrađuju. Stentovi se ugrađuju prema indikacijama ai operater odlučuje šta će ugraditi. BARE metal stentovi koštaju između 20000 i 30000 dinara a DES stentovi koštaju oko 120000-130000 dinara. Fond je obezbedio dovoljne količine stentova za sve centre.

Komentari na pitanje: #417

    • Interesuje me gde mogu da nađem da kupim bio razgradni stent za debelo crevo. Treba mom ocu da se ugradi jer ima stenozu kolona. Rađene su mu balon dilatacije al to nije puno pomoglo. Prilično mi je hitno.

Ostavite komentar