1. Pitanje broj: #4127

    Koje su referentne vrednosti za ck-mb i da li blagi porast ovog izoenzima ima znacajnu dg vrednost?Na sta sve ukazuje snizena voltaza u svim EKG odvodima sa QS u v123?Hvala

    Odgovoreno: 24. 03. 2008.
    • Ck-mb je dosta senzitivan marker nekroze miokarda, gornja granica je 25 > jedinica. Blagi porast ne treba shvatiti dramatično. Snižena voltaža može > ukazivati na dosta toga: emfizem pluća, izliv u perikard, pleuru.. zatim > gojaznost, hipotireoza QS formacija u odvodima V1, V2 i V3 može ukazivati > na ožiljak na prednjem zidu ali može biti i položajni Q zubac.

Komentari na pitanje: #4127

    • Meni je ck bio 380, ast 58 (bio sam bolestan imao sam jaku upalu sinusa i krajnika) pitanje koje me muči je da li je taj rast prozrokovala ova upala i da li se to desilo još nekom? Ja sam lezao u bolnici dragise misovoc 12 dana zbog ovoga, imao sam predinfarktne simptome (jak bol u grudima konstantno istog inteziteta, i priblizen pritisak) i tamo mi utvrde da mi je sve to povecano. Ja sam 1984 godište a to mi se desilo 2008 godine tada sam imao 23 godine, evo do dana danasnjeg nisam imao probleme koje sam tada imao. Uskoro trebam operisati krajnike 2 decembra 2010 da li trebam reci anesteziologu za ovaj problem koji sam imao?

Ostavite komentar