1. Pitanje broj: #36224

    Dobar dan poštovani doktore Zoran Perišić.
    Izvinite što sam mnogo opširna ali moram da znam šta će te mi reci, ja se javljam iz Makedonija da ve potcetim vi ste rekli ovako:
    Poštovana, sam ekg nije dovoljan da se sagleda srčana morfologija pa predlažem da se što pre uradi eho srca. Gušenje može poticati i od oslabljene plućne funkcije pa predlažem i pregled pulmologa. Pozdrav moja mama danas je bila u jednu privatnu kliniku i uradili su joj eho srca za koje Vam šaljem točnu sliku pa recite mi nešto u vezi sliku molim Vas. Isto tako poslaću Vam šta je doktor napisao a stoji ovako: ao-28; ss-19; la-30; rdv-da-30-32; ivs-06; lvidd-41; lvids-25; zz-09; ef-67%; fs-37%; mvcf-100gr. Komentar: kolor dopler ehokardiografski naod pokazuje uredna dimenzija na levu komoru, so urednu diminzija na desna komora so uredna dimenzija na la i da, bez znakova za hemodinamisko narušenje. Levu komoru je so urednu morfologiju bez segmentne ispade u kinetiku so zadovolitelna sistolna f-ja. Val. Aparat pokazuje hipermobilan predan mitralen kuspis, trikuspidnata val. Morfološki je uredna ali nekompletnu, a drugi valv. Aparat je so urednu morfologiju i funkciju. Dopler registrirao mr1+, tr2+, ureden dopler signalna sve ostiume, so urednu ef%. Bez anakova za perikardno raslojenje. Tireoidna žlezda: dvoje lobuse so uredna veličina, heterogena, multinodozno izmenjena. Na desni lobus se deaktivira cistični tumefakt so veličina do 11mm (ovo me je isplašilo i sad kad Vam pišem plačem zato što mislim da je strašno). Dg: hipermobilen mitralen kuspis so lesen trikusp, insuff, struma multinodosa so ureden hormonalen status. Tabl. Bipreso 2,5 1x1/2 tab. Aspisal 325 1x1/2 predlog; uradi biopsoja na cista od štitnu žlezdu. Molim Vas recite mi šta je ovo??? Isto tako uradila je i rengenski naod pluća i evo naod: levo uočljivo lesno satorasto podiganje na dijafragmalna pleura. Bilateralno naznačen bronhijalen crtež hilarne šare su pojačane. Parahilarno i hilarno sitno zrneste calcifikate. Dale su joj ove lekove: athenolol 2x1/4 scopril 2x10 torvex 1 aspirin i ona duže vreme nekolkiko 6-7 meseci pije omega 3. Ispratiću Vam u sledeću poruku i ekg. Molim Vas recite mi mnogo sam zabrinuta, šta da radimo.
    Veliki pozdrav i poštovanje za Vas doktore čekam Vas odgovor zato što vi najbolje znate šta treba. Katerina-mkd.

    Odgovoreno: 19. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Nalaz na ultrazvuku srca je odličan i nema nikakvih razloga za brigu. Što se tiše nalaza na tireoidei morate konsultovati endokrinologa. Nalaz na plućima takođe ne pokazuje ništa posebno. Pogledao sam i snimke, punkcija žlezde znači ubod malom iglom, aspiraciju tkiva i pregled takvog preparata pod mikroskopom. Ciste na žlezdi nisu neobičan nalaz posle pedesete ali ipak konsultujte endokrinologa.
      Pozdrav

Ostavite komentar