1. Pitanje broj: #35546

    Poštovanje,
    Molim doktora da mi protumači ehokardiografski nalaz: aorta normalne sirine lumena u korenu (36,2) sa dobrom separacijom veluma u sistoli (19,4) i tragom ar. Leva pretkomora normalne veličine (32,3) bez vidljivih stranih masa, što iste ne isključuje u aurikuli. Leva komora normalne veličine (55,6/34,3) septum normalne debljine (10,3), mestimično prozet crtastim fibrozama, dobro pokretan. Zadnji zid normalne debljine (11,0) i dobre kinetike. Mitralni zalistak sa dobro pokretnim kuspisima i tragom mr. sistolna funkcija leve komore dobra sa dobrim dijastolnom funkcijom (ef 68%, fs 38%). Desna komora normalne veličine (25,3) sa dobro pokretnom trikuspidnom valvulom. Plućna arterija normalne sirine lumena (19,6) sa dobro pokretnom pulmonalnom valvulom. Perikard naglašen iza zadnjeg zida, mestimično sa athezijama oko lateralnog zida, bez raslojavanja. Šta znači: septum normalne debljine (10,3), mestimično prožet crtastim fibrozama. Da li je to nešto loše?
    Hvala!

    Odgovoreno: 14. 08. 2009.
    • Poštovani,
      Nalaz koji ste opisali odgovara osobi srednjih godina. Septum normalne debljine (10,3), mestimično prožet crtastim fibrozama znači da je pregrada između leve i desne komore u redu, sa diskretnim znacima starenja srca. Te fibrozne trake se nekada mogu javiti i u dijabetesu. Nalaz nije loš. Ne zahteva dalje pretrage.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #35546

    • Postovani Zanima me sledece. Imao sam 3 kardioloska pregleda u poslednjih godinu dana. Neki zbog redovnog lekarskog pregleda a 1 zbog predloga lekara zbog brzog zamaranja. Jedina promena koja se vidi je da je debljina septuma i zadnjeg zida na prvom bila 0.8x0.8 a sad na poslednjem 1.18x1.18. Zanima me da li je to normalno ili je moguće da tom zadebljanju nesto doprinosi. Da napomenem imam ponekad varijacije krvnog pritiska i povecanu kolicinu stresa. Unapred zahvalan na odgovoru.

Ostavite komentar