1. Pitanje broj: #35525

    Poštovani,
    Molim Vaš komentar na prikazani nalaz: aorta u koenu normalnih dimenzija očuvane separacije veluma. Velumi degenerativo izmenjeni sa prisutnimkalcifikatima. Leva pretkomora dilatirana, desna komora dilatirana. Leva komora normalnih dimenzija hipertrofičnih zidova. Dijastolna funkcija po tipu usporene releksacije. Mitralni kuspusi istanjeni na zadnjem mitralnom kuspusu kalcifikat. Aortni protok ubrzan 2+, ar 2+, mitralni protok jako ubrzan 5.71 m/sec i srednjim gradijentom od 82.93mmhg, postoji i MR3+ u dva mlaza. Tr1-2+. P: bo predlaže se hemodinasko ispitivanje u institutu za kvb "Dedinje" Beograd. Tri dana pre ove konstatacije osećao je jake bolove u predelu grudi, nedostatak vazduha i gušenje, znojenje i malaksalost. Tokom noći otekla je donja usna (vilica) ruke i leva noga. Pored toga pojavilo se po celom telu veliko crvenilo sa jakim svrabom. Primao je 2 dana zaredom deksazon i sinopen i otok se povukao kao i crvenilo u tku prvog dana.
    Unapred hvala na odgovoru

    Odgovoreno: 09. 08. 2009.
    • Poštovani,
      Crvenilo i otok noge nemaju veze sa oboljenjem srca. Na srcu postoji ozbiljna srčana mana (obolela je aortna valvula) koja će morati da se reši operacijom i ugradnjom veštačkog srčanog zaliska. Treba uraditi koronarografiju da bi se videlo da li uz valvulu treba raditi i neki baj pas.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35525

    • Molim za misljenje, trebao bih se baviti tezim fizickim poslom, a jako brzo se zamaram.

    • Dimitrovska Andrijana 22. 05. 2011.

      Mom suprugu su dali sledecu dijagnozu nakon snimanja. Napominjem da je prije 6 -5 god imao dva mozocna udara i nosi pesmejker. Leva komora dilatirana sa tesko umanjenom globalno sistolna funkcija ef ispod 30% . Postoji izrazita hipo i akinezija na ventrikularne zidove, vidljivi asinhronizam u funkciji leve komore. Vizualiziran spontani kontrast leve komore. Registrovan restriktivni tip dijastolne disfunkcije. Desna pretkomora uvecanim dimenzijama i umanjena globalna sistolna funkcija leva i desna pretkomora dilatirane s tim sto je leva dilatirana visokim stupnjem a desna srednjim. Vena kava inferior dilatirana i kompresdibilna ispod 50% udebljani mitralni zalisci sa restriktivnim tipom otvaranja. Teska mitralna regurgitacija. Do prije nedelju dana primao je konkor 5, sintrom, skopril sada su promenili konkor sa plitopom, zatoa sto su mu noge otecene i voda se sakuplja i plucima. Vec 15 dana oseca se jako lose i gubi snagu u nogama, otezano kretanje i bolovi u nogama. Krajno otezano ustajanje. Rekli su mi da je stanje kriticno i tesko. Imate li vi neki predlog, cjenila bih i vase mishljenje. Pozdrav ps. Vozrast bolesnog -64 god. Ima cistu na bubregu velicinom 4, 7 sm. I kalciferat u prostati. Hvala unapred na vas savet i mishljenje.

Ostavite komentar