1. Pitanje broj: #35080

    Poštovani doktore,
    Imam zadnjih 15 godina gušenje na nervnoj bazi i aritmiju. Pijem presolol i neke lekove za smirenje ali ništa. Bila sam skoro u Novom Sadu na specijalni pregled i pročitaću Vam dijagnozu. LP je normalne veličine, listići mitralnog zlistka nisu značajno morfološki promenjeni. Prednji mitralni listić voluminozan, balonira a2 segmentom u sistoli, koaptacija poremećena samr 1+. Leva komora je normalne veličine, normalne debljine zidova, očuvane ukupne sistolne funkcije. Bez segmentnih ispada u kinetici. Aorta je normalne širine u korenu, aov trolisna, očuvane sistolne separacije i protoka. Pv i TV izgledaju normalno. Desne srčane šupljine nisu uvećane. U perikardnom prostoru nema slobodne tečnosti. Zaključak baloniranje a2 segmenta pmk i depresija ne srca već depresija psihičko stanje. Zanima me da li imam razloga za brigu i dali ima adekvatniji lek od pesolola za aritmiju i šta da uzimam za depresiju. Mnogo se plašim a doktorka mi je rekla da mi je srce zdravo i da traži m neuro psihijatra. I pušač sam.
    Zahvalna unapred.

    Odgovoreno: 04. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Slažem se sa ocenom Vašeg lekara da Vam je srce zdravo jer uz srca je praktično uredan. Beta blokatori su lek izbora u takvoj situaciji, a antidepresivi takođe mogu biti od pomoći.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35080

    • Imam 21. Godinu, zadnjih 5 godina ima gusenje na nervnoj bazi, dijagnoza mi je f 32, f40 i f41. . Zadnjih 5 godina pila samrazne lekove rivotril, zoloft, seroxat, xanax, bromazepam ali nista. . . Bila sam skoro kod doktora i on mi je da da pijem xanax dwa puta na dan, seroxat i rivotril ali nista mi nije bolje. . . Ne mogu da funkcionisem jer imam osecaj da cu se ugusiti i da mi neka knedla stoji u grlu. . . Molim vas za neki savet jer je ovo vise ne izdrzljjivo. . . Hwala unapred

    • Postovani, imam 29 godina. Ovih dana sam radila nalaze srca nakon 2 godine i nalaz je slican: baloniranje prednjeg mitralnog kuspisa. Morala sam na pregled jer sam pocela dobijati slabost i nesvesticu, a dali su mi lek propanolol. Takodje nosila sam holter i imala uredan nalaz, osim sto imam povremeno sves otkucaje, sto valjda znaci kao neka aritmija. Da li ce se moje stanje popraviti od tog leka? Jer pomalo me nesto nocu gusi ili ne mogu da udahnem vazduh, cak iako pijem lek. Par puta me nocu probudilo lupanje srca. Ranije sam imala panicne napade, pre 10 godina, ali tad mi nije bilo ni blizu tako mukotrpno kao ovo sad. Molim vas vase misljenj!

Ostavite komentar