1. Pitanje broj: #33248

    Poštovani,
    molim vas za komentar dijagnoze tj da mi je objasnite. Naime, na uz kod kardiologa rečeno mi je da imam blagi prolaps mitralne valvule. Šta to znači i da li je nešto opasno? Imao sam od simptoma povremeno tahikardije, kratak dah, teskobu pa sam bio veoma zabrinut dg. Prolapsus v. Mitralis cuspidis posterioris cum insuff. Gr minoris uz nalaz: aortna valvula trivelarna, centralno postavljena, očuvane pokretljivosti i separacije, trag ar. Mitralna valvula bivelarna, očuvane pokretljivosti, zmk p2 segmentom lagano prolabira u lp uz trag mr. Leva pretkomora normalnih dimenzija šupljine, očuvane globalne sistolne funkcije i relaksacije. Th. Nebilet 5 mg 1/2 ujutro, pravacor 20 mg uveče napominjem da se takođe lečim od hipertireoze već 8 meseci i da pijem ptu tablete.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 09. 07. 2009.
    • Poštovani,
      mitralna valvula ima dva listića i oni se u sistoli komore priljubljuju jedan uz drugog da se krv ne bi vraćala iz komore u pretkomoru. Prolaps znači da jedan od njih (kod vas zadnji) se ne zatvara dobro i mala količina krvi se vraća u pretkomoru. Tegobe koje imate mogu biti zbog prolapsa a terapija koju ste dobili je adekvatna.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #33248

    • Sandra Sinadinovic 21. 04. 2021.

      Dismorfio valvule mitralis cum regurgitation (+ .5/4). Chorda aberans Zanimame da li je opasno Posto imam strah Hvala u napred

Ostavite komentar