1. Pitanje broj: #33141

    Ja sam u velikoj dilemi i treba mi vaše objašnjenje. Naime dugogodišnji sam dijabetičar i pila sam za pritisak Enalapril od 10 mg ujutru i uveče, pa mi je endokrinolog rekao da sa tim prekinem jer je enalapril zastereo lek i da pijem samo ujutru tritace od 5mg, što sam i uradila. Međutim, predveče se pritisak povećavao, onda mi je moj lekar opšte prekse rekao da pored tritace od 5mg uveče posle večere uzimam i Enalapril od 10 mg i pritisak je onda bio u redu, ali mi stiže onda vaš odgovor da Titace i Enalapril ne mogu da se kombinuju jer su lekovi iz iste grupe, ja se još više zbunjujem i okrećem 94 gde mi oni kažu da Enalapril jeste lek koji je odavno proizveden i da se vratim na terapiju od po 10 mg Enalaprila dva puta dnevno ali da vidim sa lekarom da nađem odgovarajuću kombinaciju sa Tritace i da vidim zašto Tritace ne deluje celog dana. Ja sad više ne znam šta da radim i šta da pijem i koga da pitam, da li da se vratim na Enalapril i da li ta kombinacija ima uticaja na povišen šećer jer mi se povećao dok sam pila Tritace sa Enalaprilomusput za srce pijem i Monizol od 20 mg ujutru i u 2 sata popodne. Da li bi mogla da pijem Tritace od 5mg ujuru a od 2.5 mg uveče, i koja je razlika između Tritace i Tritace plus i da li je Monopril noviji lek ili je kao i Enalapril? Bila sam opširna i izvinjavam se mnogo ali stvarno sam u velikoj dilemi i ne znam šta da radim. Hvala vam do neba i nazad

    Odgovoreno: 09. 07. 2009.
    • Poštovana,
      ne bih želeo da kritikujem kolege koje ne poznajem ali ja u radu sa pacijentima se držim princima da lek koji dobro deluje ne treba menjati. Svakih mesec-dva se pojavi neki novi lek. Tačno je, Tritace je moderniji, sa manje nuspojava i komforniji u uzimanju, ali ako je Enelapril bio efikasan ja bih ga zadržao u terapiji. Kao da vaš tim vodi sa 3: 0 a vi uvodite novog centarfora da daje golove. Tritace plus ima i diuretik u sebi. Ne mogu se kombinovati lekovi iz iste grupe. Kao ilustraciju vam navodim da moj otac pije beta blokator koji je izašao pre 25 godina i koji deluje bolje kod njega od svih modernijih. Svaki čovek je svet za sebe.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #33141

    • Aleksandar Grujic 01. 09. 2023.

      Utvrđena mi je hronična insuficijencija bubrega. Do tada sam koristio tritace 2,5mg ujutro i pritisak mi je u redu. Međutim, nefrolog i kardiolog su mi rekli da pređem na monopril 10 mg jer je bolji za bubrege. Čitao sam da su i tritace i monpril ACEI inhibitori i da su oba štetni za bubrege. Koje je vaše mišljenje i savet? Hvala.

    • Postovani, da li monizol od 20 mora da se pije dva puta ili je dovcoljno jednmom dnevno.

      hvala pozdrav

Ostavite komentar