1. Pitanje broj: #33061

    Početkom 2008 sam stekla vrtoglavicu kojoj ni dan danas ne moze da se nađe uzrok. Potom mi je kardiolog dijagnostikovao početnu srčanu insuficijenciju i od terapije sam imala samo po 1/4 Propranolola 2 x na dan. Taj lek mi je samo utišao tahikardiju, a zamor se povećava u hodu i kratak dah. Juče (02.07.2009) mi je ponovljen eho i ekg srca. Ekg je uredan. Rezultati eho kardiograma su: lk 54/36, gf 58-60% sep 12mm zz 11mm lp 37mm mr 1+ (kao i prošle godine) ar 1+ tr+ ao 38mm sep. 17mm leva komora normalnih promera, snažnih zidova, dobre ukupne kinetike, usporene relaksacije miokarda. Sklerotična aorta graničnih promera, očuvane separacije veluma, ar 1+ leva pretkomora normalna. Fibroza anulusa mr 1+. Masno jastuče ispred desne komore
    U ordinaciji mi je izmeren pritisak 160/100, koji ja nemam. Kod kuće mi je pritisak ponešto varijabilan ali uglavnom od 127/80 do 135/85 prepisan mi je lek Tritace plus 2.5 mg x 1 na dan. On ima mnoga neželjena dejstva, čak opasna. Zbog diuretičkog svojstva tiazida podiže holesterol i trigliceride. Može dovesti do zapaljenja zglobova stopala radi koncentracije mokraćne kiseline, poremetiti izlučivanje kalcijuma i još mnogo toga. Pre svega može mnogo da mi obori pritisak i šta mi je onda činiti. Proveravala sam moj zglobni merač pritiska sa standardnim meračem na pumpicu i rezultat je bio vrlo približan. Bojim se da uzmem prvu tabletu Tritace plus od 2. 5 mg. Kardiolog mi nije verovao da moj pritisak nije 160/100 koji je bio uzročen stresom u ordinaciji. Kakvo je vaše mišljenje o rezultatima eho-a srca i određenoj terapiji?
    Poštovanje,
    Vojislava Đordjević

    Odgovoreno: 09. 07. 2009.
    • Poštovana,
      postoji nešto što se zove hipertenzija belih mantila jer je dokazano da ljudi odlazak kod doktora doživljavaju kao stres i da je pritisak u ambulanti za nekih 11% veći nego u kućnim uslovima, pa ja smatram da nije trebalo na osnovu jednog merenja pritiska vas proglasiti hipertoničarom. Predlažem da desetak dana merite pritisak kući 2 puta dnevno, nevezano za to da li imate tegobe ili ne. Ako prilikom tih merenja ne prelazi 140/90mmhg vi nemate hipertenziju. A što se tiče nusefekata leka, verujte da svaki lek ima gomilu neželjenih dejstava.
      Pozdrav

Ostavite komentar