1. Pitanje broj: #32772

    Poštovani doktore Perišiću,
    Da li je normalno da posle ugradnje trostrukog bypasa (pre 14 meseci) imam 3900 ves od toga 12 bigeminija 10 trigimenija 7 kupleta. Kardiohirurg doktor Duško Nezić koji me je operisao, sa IKV dedinje mi je rekao, ko nije imao aritmije imaće ih a ko ih je imao imaće ih i dalje. Molim Vas odgovorite mi da li treba nešto da preduzimam u vezi ispitivanja jer zbog toga sam i otišao na operaciju, samo što sam imao mnogo, mnogo veći broj VES.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 03. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Ekstrasistole se posle operacije na otvorenom srcu javljaju često zbog nastajanja priraslica tj. srašćenja između 2 lista srčane maramice. Mogu biti neugodna za pacijente ali ne moraju biti znak oboljenja, obično su lekovi iz grupe beta blokatora dovoljni za terapiju. Ves mogu biti i odraz ishemije miokarda tj, angine (koronarne bolesti) ali bi operacija trebalo da je to rešila kao mogući uzrok.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #32772

    • Dusko Nezic 25. 08. 2012.

      Postovani, izuzetno mi je zao sto sam pitanje operisanog gospodina kojem sam navodno uradio hirursku revaskularizaciju miokarda (posto nije navedeno ime i prezime pomenutog gospodina) primetio tek sada. Gotovo ceo svoj profesionalni rad (preko 30 godina) posvetio sam kardiohirurgiji, samostalno operisuci od 1989. Godine. U tom periodu operisao sam gotovo 4000 bolesnika. Autor sam i koautor u preko 80 publikacija kao i u preko 300 radova prezentovanih na medjunarodnim i domacim kongresima. Obim mog strucnog rada i doprinosa problematici kardiohirurgije lako je proveriti pristupom na pubmed entrez. Napominjem da sam recenzent u eminentnom evropskom kardio-torakalnom zurnalu (european journal of cardio-thoracic surgery) od 2007. Godine i u vojnosanitetskom pregledu od 2011. Godine. Stoga kategoricki tvrdim da je nemoguce da sam doticnom gospodinu ikada mogao izreci tako, izvinjavam se, debilnu tvrdnju, u vezi pojave aritmija nakon hirurske revaskularizacije miokarda. S postovanjem, dr sci med dusko nezic, fetcs nacelnik, odeljenje kardiohirurgije i institut za kardiovaskularne bolesti "dedinje" - beograd

Ostavite komentar