1. Pitanje broj: #31041

    Ima blok leve grane srca. Pitanje glasi za koje vreme će srce zbog tog bloka oslabiti u tolikoj meri da dođe do smrtnog ishoda, ili da li je uopšte moguće i na koji način da se srce odblokira (narodski rečeno)?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 12. 06. 2009.
    • Poštovana,
      impulsi se kroz srce sprovode specijalizovanim putevima, jedan od njih je hisov snop koji ima levu i desnu granu. Blok leve grane znači da se impulsi ne sprovode istovremeno kroz levu i desnu granu, tj. Da je kroz levu granu blokirano sprovodjenje električnih impulsa. Ali, to ne pravi simptome koji bi vi mogli da osetite. Impuls zaobilaznim putem dodje tamo gde je trebao i aktivira komoru sa malim zakašnjenjem. Smrtni ishod uopšte nije u opcijama razvoja ove bolesti, ne može se odblokirati a samo ako se na postojeći blok leve grane nadoveže još neki poremećaj, potrebna je terapija.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #31041

    • Poštovani, dijagnostikovan mi je blok leve grane srca, Urađena je korenografija HDL, HOL, LDL, TOL, u Niškoj bolnici. Dobio kontrastULV370 100 ml., i Lidocain - hlorid 2%. Hitnost procedure EF 40%. Kažu da je sve u redu, ali ja osećam gušenje, bol u prednjem delu grudnog koša i na leđa jak bol, često se koči leva a ponekad i desna ruka, bol u ramenima, neka muka i malaksalost, često padam u nesvest i tako ostanem po nekoliko sati. Kakvo je to oboljenje srca? Imao sam koronu septembra meseca i ležao u Kruševcu, primio sam 3 vakcine od covid-a. 

    • Mojoj cerki je postavljena dijagnoza blok desne grane,ona ima 26 godina,sutra radimo i UZ i labaratoriju,recite mi u kolikoj meri je to opasno i kako se leci,doktaorka nam nije bas nesto mnogo objasnila bolje receno nista. Saljem vam i njen EKG.

    • Da li blok leve grane može biti urodjen? Da li se prenosi na decu i mogu li vežbati u teretani pošto sam vežbao 24-godine. Hvala

    • Snezana Acimovic 04. 11. 2014.

      Postovani doktore, molim vas za misljenje. Naime, pre nekoliko meseci na ekg-u uocen mi je blok leve grane. Kako zivim u manjem mestu, a i dijabeticar sam (u nazad dve godine) , upucena sam na kardiovaskularnu kliniku dedinje. Uradjen mi je uz. Nalaz je u granicama normale, osim sto transmitralni protok ukazuje na usporenu relaksaciju leve komore. Ergometrijski test je negativan, nema smanjene koronarne rezerve. Savetovano mi je da nastavim sa svojom uobicajenom th, verapamil 40, vivace 1, 5, bromazepam 1, 5 i insulinska terapija. Mozete li mi reci da li se sa blokom leve grane moze normalno i kvalitetno ziveti, uz normalne fizicke aktivnosti i da li blok leve grane moze dovesti do smrtnog ishoda? Kod mene je intermitentne prirode. Napominjem da sam pre nekoliko godina prelezala perikarditis. Izvinite na preopsirnosti. Kardiolog mi je rekao da ne obracam paznju, jer sam se dosta uplasila, pa bih vas molila za odgovor i vase misljenje. Najlepse hvala.

    • emina oparnica 02. 08. 2012.

      Moj sin je sportista ima blokadu desne hisove grane da li moze da trenira ili ne

    • Svetlana Karabas 14. 07. 2009.

      Dijagnostikovana mi je blokada leve hisove grane 2005., urađeni su mi testovi, uključujući i kateterizaciju, ali nije nađen organski uzork. Nemam nikakvu terapiju, savetovano mi je više odmora i manje nervoze, što sam i poslušala, promenila posao, razvela se i mnogo mi je bolje. Ekg mi je i dalje neuobičajen, ali se ne obazirem mnogo na to. Dakle, bez panike, pozdrav!

Ostavite komentar