1. Pitanje broj: #29160

    Poštovani,
    Majka 66g ima prolapsus valvulae mistralis 2+, insufficiencia valvulae mitralis, lagano povišen tlak. Sprema se na destrostranu mastektomiju zbog npl. mammae dex. Međutim kadriolog je ne pušta na operaciju (dosad uzimala indamid + atorvox) sad nakon pregleda: utvrđen ves s bigemijom uvodi u terapiju byol cor ( b bloker) + indamid 2xtjedno + atorvox. Mislim da je do aritmije došlo zbog stresa i brige radi predstojeće operacije da li sam u pravu? Moje pitanje je: kardiolog rekao učiniti ergometriju pod terapijom: ako od sutra počinje piti novu terapiju nakon kolko vremena bi bilo poželjno učiniti ergometriju- tj. Kolko vremena treba da byol počne djelovati? I kontrolu kod kardiologa (jasno mi je da se artimija mora smiriti ali mi je i jasno da op. zahvat desne dojke je prilično hitan)? Da li kakav praxiten ili drugi anksiolitik uključiti u terapiju možda? Nadam se uskorom odgovoru.
    Hvala

    Odgovoreno: 25. 05. 2009.
    • Poštovani,
      byol počinje delovati vrlo brzo i ergometrija se može raditi već posle 48 sati. Stres može biti razlog za opisanu aritmiju ali bi byol trebao smanjiti broj ekstrasistola. Logika za ergometriju je da možda koronarna bolest izaziva ekstrasistole ali ako do sada nije imala epizode angine pectoris, onda je nema ni sada. Anksiolotik bi bio koristan.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #29160

    • Sanja bojkovic 14. 05. 2013.

      Postovani, pila sam propranolol 3/4 6god i sada mi internista predlaze da zbog pojave gusenja promenim terapiju i uzimam lek byol jako sam zabrinuta kako ce delovati jer ja imam aritmiju i na njega sam navikla. Da li on ima veze sa drugim lekovima pijem lorazepam od 1 mg. Hvala

Ostavite komentar