1. Pitanje broj: #28853

  Poštovani,
  Ja bih želio da mi kažete šta je moja dijagnoza ovdje jer mi to niko nije rekao kada sam uzeo otpusno pismo iz bolnice a imam problema sa povremenim nesvjestanjem posebno naveče kao da me nosi u stranu ja se tu uzbudim počne mi ubrzano lupati srce kao neka groznica. Bavio sam se rukometom prije više od pola godine sam prestao na pregled u bolnicu sam išao u decembru na kardiologiji. Tada nisam osjećao probleme sa srcem samo mi se mantalo. Ali sada imam kao neko bockanje na lijevoj strani kod srca brzo se zamorim i počnem znojiti. Kad naglo ustanem počne mi se mantati i lupati srce ubrzano tako da mi se dah gubi. Dok hodam slabije se oseti ali kad sjedim tada mi kao preskače srce i gubim dah i bocka me. Znači to sam počeo osjećati prije dva mjeseca. Imam nalaz iz bolnice i to ću vam poslati. Jako se brinem najviše zbog tih prekida i ne mogu više da trčim kao prije jer kad se bšs zamorim ekstremno onda mi počne kao da pomalo preskače baš onako kao i kad mirujem. Inače imam 17 godina i visok sam 184 i imam 90 kilograma evo nalaza. Laboratorijski i drugi nalazi. Se 1/ er 5,24 hb 161 hct 0,49 mcv 93,7 lee 5,99 uz limfocitozu od 50,2% u diferencijalnoj krvnoj slici trombociti 287 jonogram na 143 k 4,2 cl 104 ca 2,38 šuk 5,1  urea 5,2  kreatinin 64 totalni bilirubin 11,1acidum uricum 288 ast 20 alt 27 cpk 94 ck mb 25 ldh 305 ggt 28 alp 136 amilaza 35 ukupni holesterol 3,7 trigleciridi 1,19 izgled seruma bistar hdlc 2,9 hdls 1,25 vldlc 0,54 ldlc 1,91 aterogeni index 1,5  urin b. o. Crp bris guše i nosa uredan t3 t4 tsh u radu ekg sinusni ritam f 80/min semivartikalna el osovine qrs kompleksa, uredan pr interval 0,18 sec, i finalnist-t kompleks uz lijevu dominaciju bez znakova za hipertrofiju. Rtg pulmo et cor na plućima nema influtrativnih promjena bronhlani crtež pojačan, srčana silueta poprečno razvučena zbog visokog stava dijafragmi (desna na nivou iv rebra) dvadesetčetri satni holter monitoring: tokom dvadeset četveročasovnog ekg holter monitoringa registrirano je i analizirano ukupno 55078 qrs kompleksa sa prosečnom frekvencom od 92 u minuti maksimalna je iznosila 128 u minuti po tipu sinusne tahikardije pri uobičajenoj aktivnosti a minimalna 65 u minuti po tipu sinusne bradikardije tokom sna. Registrirane su 52 ves te 20 epizoda s inusne tahikardije. Bez drugih poremećaja ritma i bez subjektivnih tekoba. Za vrijeme boravka nije moglo biti dokazano za postojanje urođenih ili stečenih promjena na srcu koje bi bile odgovorne za tegobe kod dječaka. Dijagnoza: arrhythmia cordis molim vas za odgovor i vase mišljenje da li bih trebao ponovo na kontrolu i preglede.
  Hvala unapred

  Odgovoreno: 24. 05. 2009.
  • Poštovani,
   aritmija je nepravilan rad srca i ja na žalost iz nalaza koje ste poslali stvarno ne vidim razlog za nju. Utoliko pre se obavezno javite kardiologu na kontrolni pregled.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #28853

  • Vesna Ristic 03. 06. 2010.

   Samo da ti kazem vec dva dana sam osetila to sve sto pises. . . Tako me bocka iznad srca. . . Bila sam danas kao ok je ali jos sve ovo sto si ti radio moram i ja. . . Dok nam kazu sta nam je ko zna sta cu. . . Bas je neprijatno. . . Ne smem da idem da spavam. . Necu da te plasim bice sve ok malo vise se odmaraj i ne razmisljaj ali idi i na kontrolu. . Dala mi je neku tableticu corvitol da pijem po pola. . Ali da ti kazem nisam je uzela samo gledam sta je to. . . Ne znam sta cu pisacu ti ako bude sve ok sto i tebi zelim. . Pozz od nove drugarice. . . Srecno

Ostavite komentar