1. Pitanje broj: #28646

    Poštovanje!
    Budite ljubazni pa mi pokušajte pojasniti sljedeće u vezi s mojim problemom srca: imam 40 godina i u zadnjih 1,5 godinu osjećam " preskakanje srca". Ponekad je to slabije, ponekad jače, ponekad uopće ne primjetim ali u zadnje vrijeme je malo intenzivnije. Osobito su preskakanja učestala i to na intervale ako sam fizički neaktivan. Na intervale znači da jedno vrijeme ih osjetim a onda nakon pola sata ili možda kraće - nestanu ili se ušute ili su toliko slabi da ih ne osjetim. Uglavnom, odlučio sam se obratiti liječniku. Makar da me umiri ukoliko ništa nije opasno. Za početak je predložio sljedeće pretrage: -krvna slika -hormoni štitnjače -holter rezultati: krvna slika je posve uredna a rezultati štitnjače te 24-satnog holtera su sljedeći: 1. Ultrazvuk štitnjače - uredan. Bez cista je i čvorova. Krvne pretrage hormona: t3: 1,96 (1,3-3,1) t4: 107,5 (59-154) tsh: 2,59 (0,27-4,2 ) 2. Pregled srca: ultrazvuk srca i pluća pokazuje organe bez strukturalnih grešaka. Fizikalno uredni. Pokazuje normalne veličine i dobre kontrakcije bez regionalnih ispada kontraktiliteta. Valvule morfološki i funkcijski u granicama normale. Desno srce uredno. Doppler karotidnog i vertebralnog sliva: primjerene brzine protoka karotidnih i vertebralnih arterija. Primjerene širina lumena. Nema hemodinamskih značajnih promjena u vratnom dijelu karotidnih i verebralnih arterija. 3. Rezultat holtera: dinamički ekg: ukupno je u 24 sata zabilježeno 112 404 qrs kompleksa u sinus ritmu. Minimalna frekvencija od 47/min zabilježena je u 10 sati (pri spavanju) dok je maksimalna srčana frekvencija 177/min zabilježena u 15 sati u toku fizičke aktivnosti. Nije zabilježeno sves. Zabilježeno je ukupno 21 316 ves od čega ukupno 9003 u formi bigeminije. Nisu zabilježene pauze veće od 2 sec. S obzirom da je moj liječnik trenutno na nekom seminaru i vraća se tek kroz 14-ak dana, molim vas da mi objasnite imam li razloga za zabrinutost u vezi gornjih rezultata nalaza ili ste drugačijeg mišljenja?
    Hvala vam unaprijed mnogo! Dejan

    Odgovoreno: 24. 05. 2009.

Ostavite komentar