1. Pitanje broj: #28157

    Poštovani,
    imam 31 god pre dva god pojavila se aritmija obavio sam sve lekarske prelede (ekg je pokazao da je bilo preskoka), odmah sam uradio labaratorijske analiza (bile su dobre), nakon toga uradio sam ultrazvučni pregled, kao i test opterećenja ti rezultati su bili potpuno u redu. Lekar (kardiolog) mi je prepisao lek propranol koji sam uzimao 15 tak dana, aritmija je nestala. Nakon toga preporučio mi je da popijem bedoksin kada se pojavi ponovo. To sam i učinio. Jer se aritmija još jednom nakon godinu dana pojavila. U međuvremenu sam ostavio pušenje i počeo da se bavim sportom (teretana, biciklizam) Ponekad pri naporu osetim preskoke srca. Mene interesuje vaše mišljenje oko uzroka aritmije te da li smem i mogu li i dalje da nastavim da se bavim sportom (teretana, biciklizam)? Recite mi molim vas koliko ova vrsta aritmije može biti opasna?
    Unapred zahvalan, očekujem željno vaš odgovor

    Odgovoreno: 10. 05. 2009.
    • Poštovani,
      O aritmiji ste napisali suviše malo podataka da bih mogao da procenim njen potencijal rizika. Preskakanje srca tj. ekstrasitole se mogu javiti vrlo često bez ikakve bolesti. Uradili ste dobru stvar sa prestankom pušenja i sa fizičkim aktiviranjem. Ako određena vrsta aktivnosti izaziva ekstrasistole (npr. vežbe za butine, sklekovi, zgibovi) izbegavajte tu vrstu vežbe, sve ostale su dozvoljene.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #28157

    • Postovani, imam 22 godine i od puberteta imam povremene es. Medjutim prosle godine u toku jedne zucne svadje dobila sam napad koji je trajao sat vremena. Srce je preskakalo, zastajkivalo, puls je bio ubrzan nemoguće ružan osjecaj. Mislila sam da sam gotova ali proslo je samo od sebe. Radila sam holter koji je zabiljezio minimalne ves i sves i sinusnu tahikardiju. Echo uredan. . . Ergo uredan. . . . Kolika je mogucnost da se radilo o nekom opasnom srcanom ritmu?

Ostavite komentar