1. Pitanje broj: #2778

  Postovani doktore nasa beba ima 14 dana na pedijatriskom pregledu  konstatovan je sum srca nakon drugog dana . Dvanaestog dana bili smo  na ultrazvuk srca konstatovano je sledece: 1.DUETUS ARTERIOSUS  PERSISTENS. 2. ASD tip FOA. 3. AORTA BIVELARIS ( normalne funkcije . 4.  BLAGO UBRZANJE SISTALNOG PROTOKA U LEVOJ GRANI PLUCNE ARTERIJE JE BEZ  HEMODINAMSKOG ZNACAJA .  Uglavnom receno nam je da ima u srednjem delu IAS-a pukotinasti defekt  sa volumenskim beznacajnim LD santom, da je jos uvek otvoren DUETUS  ARTERIOSUS sa malim LD santom velikog PG 66mg Hg, i takodje nam je  receno da beba ima dva zaliska umesto tri i da ce to tako ostati.  kontrola za 6 meseci.  MOLIM Vas da nam pojasnite sta da ocekujemo i sta da preduzmemo dali  mozemo promene da primetimo na bebi i kolko je sve to opasno. Hvala  unapred na odgovoru.  

  Odgovoreno: 03. 02. 2008.
  •  ASD normalno postoji u uterinom životu deteta (pre rođenja) i preko njega  se  vrši izmena krvi desnog i levog krvotoka jer pluća ne dišu. ASD se zatvara  u  prvoj godini života pa je zato nova kontrola zakazana tek za 6 meseci.  Ductus arteriosus će se verovatno zatvoriti u dogledno vreme, to je još  jedna komunikacija iz fetalnog krvotoka. AOrta normalno ima 3 veluma a kod  Vaše bebe je sa 2. Sada je funkcija takve aorte normalna i to može biti  problem u odrasloj dobi ali ne mora. Dečiji kardiolog će Vam dati  kvalitetnije savete  Pedijatar mora biti upoznat sa svim nalazima i naravno, treba pratiti rast  i razvoj deteta.

Komentari na pitanje: #2778

  • kolasinac enes 22. 03. 2014.

   Moja beba ima 2, 5meseci dijagnoza/pukotinasti sant u fosi i trag mitralne regurgitacije su bez hemodinamskog znacaja. Ostali nalaz je u fizioloskim granicama. Th. Nije potreban, sposoban za sve vakcinacije kontrola za godinu dana. Dali mozete da mi pojasnite ovo. Unapred hvala

Ostavite komentar