1. Inkompletni blok desne grane (IBDK) nije srčana mana

  Pitanje broj: #277

  Postovani doktore, Nedavno mi je kardiolog postavio dijagnozu inkompletni blok desne grane. Trazio je da uradim hormone i ultrazvuk stitne zlezde, holter EKG i EHO srca, da bi iskljucio postojanje urodjene srcane mane. Inace, rezultati oscilografije gornjih ekstremoteta su dosta losi. Molim Vas da mi odgovorite o kakvoj bi srcanoj mani moglo da se radi, da li podrazumeva operativno lecenje i kako to da je niko pre nije otkrio, imajuci u vidu da imam 29 godina i da sam u srednjoj skoli radila EKG? Od simptoma imam povremeno lupanje srca i glavobolje. Unapred hvala, Tatjana

  Odgovoreno: 20. 03. 2007.


  • Poštovana Tatjana, Inkompletni blok desne grane(IBDK) nije srčana mana. Srčani impulsi se sprovode unutar komora kroz dve grane : levu i desnu. IBDK znači da je ometeno sprovođenje impulsa kroz desnu granu Hisovog snopa. To se može javiti u veoma malom procentu kod jedne urođene srčane mane ali je ona toliko očigledna da se uvek otkrije u detinjstvu jer je detetu ometen razvoj. Sam IBDK Vam neće praviti tegobe i Vi ga ne možete prepoznati po nekim tegobama. Mislim da su predložene pretrage nepotrebne.

Komentari na pitanje: #277

  • Od 13. godine sam se bavio sportom i teretanom, u 16. godini sam imao osećaj kao da mi je srce preskakalo, kao da preskoči jedan otkucaj i odmah sledeći otkucaj bude dosta jak kao da sam trčao i odmah nakon toga svaki dalji otkucaj bude normalan dok opet ne preskoči. Prvo mi je to preskakanje trajalo četiri dana, 50-60 puta u prvom danu, 40-20 drugog dana i trećeg i četvrtog dana oko 20-10 puta u danu, nakon toga mi je stalo na nekih nedelju dana. Tad sam i otišao kod kardiologa na EKG snimak i kardiolog mi je rekao da imam fokalni blok. Nakon tih nedelju dana od kako je stalo počelo je ponovo, trajalo je oko mesec dana to preskakanje oko 10-20 puta na dan, pa je posle opet stalo na mesec dana. Onda opet počelo preskakati i trajalo je oko mesec ipo dana, isto oko 10-20 puta na dan. Posle toga je skoro kompletno stalo. Trenutno sa 17 godina mi se desi da preskoči jednom u pet šest nedelja i to jako slabo osetim, u periodu kad mi je baš često preskakalo srce imao sam osećaj da mi se podriguje nakon skoro svakog preskakanja otkucaja. Ne znam šta je to, niti da li je opasno ili zabrinjavajuće i ne znam ni sam da li da odustanem od sporta ili da mu se polako vraćam.

  • Imam hipertenziju 4 stepena sa veoma niskom pritiskom I 95. 85/60, desni blok srca, dusenje J 06.0, kao i incekciju ras.sistema J 22. Kako naci uzrok bolesti.

  • Imam 22 god. Pre jedne nedelje na sistematski pregled i napravljeni ekg srca. Rekli mi da imam blokadu desne grane srca. Odmah sam otišao kod kardiologa. Napravljeni su mi ispitivanja - stres test. Test je negativan. Rekla mi je doktorica kardiolog da se ne plašim, da nije nista strašno i da svaki drugi ima to. Ali ja se plašim. Molim vas da mi kazete kako da se ponašam, sta da radim da jedem pijem i red stvari? Hvala unapred. Čekam - molim vaš odgovor,

  • Imam 14 godina, na ekg mi je doktor rekao da imam blok desne grane. Bavim se sportom, za mene kazu da sam hiperaktivan dali je to nesto lose?

Ostavite komentar