1. Inkompletni blok desne grane (IBDK) nije srčana mana

  Pitanje broj: #277

  Postovani doktore, Nedavno mi je kardiolog postavio dijagnozu inkompletni blok desne grane. Trazio je da uradim hormone i ultrazvuk stitne zlezde, holter EKG i EHO srca, da bi iskljucio postojanje urodjene srcane mane. Inace, rezultati oscilografije gornjih ekstremoteta su dosta losi. Molim Vas da mi odgovorite o kakvoj bi srcanoj mani moglo da se radi, da li podrazumeva operativno lecenje i kako to da je niko pre nije otkrio, imajuci u vidu da imam 29 godina i da sam u srednjoj skoli radila EKG? Od simptoma imam povremeno lupanje srca i glavobolje. Unapred hvala, Tatjana

  Odgovoreno: 20. 03. 2007.


  • Poštovana Tatjana, Inkompletni blok desne grane(IBDK) nije srčana mana. Srčani impulsi se sprovode unutar komora kroz dve grane : levu i desnu. IBDK znači da je ometeno sprovođenje impulsa kroz desnu granu Hisovog snopa. To se može javiti u veoma malom procentu kod jedne urođene srčane mane ali je ona toliko očigledna da se uvek otkrije u detinjstvu jer je detetu ometen razvoj. Sam IBDK Vam neće praviti tegobe i Vi ga ne možete prepoznati po nekim tegobama. Mislim da su predložene pretrage nepotrebne.

Komentari na pitanje: #277

  • Imam hipertenziju 4 stepena sa veoma niskom pritiskom I 95. 85/60, desni blok srca, dusenje J 06.0, kao i incekciju ras.sistema J 22. Kako naci uzrok bolesti.

  • Imam 22 god. Pre jedne nedelje na sistematski pregled i napravljeni ekg srca. Rekli mi da imam blokadu desne grane srca. Odmah sam otišao kod kardiologa. Napravljeni su mi ispitivanja - stres test. Test je negativan. Rekla mi je doktorica kardiolog da se ne plašim, da nije nista strašno i da svaki drugi ima to. Ali ja se plašim. Molim vas da mi kazete kako da se ponašam, sta da radim da jedem pijem i red stvari? Hvala unapred. Čekam - molim vaš odgovor,

  • Imam 14 godina, na ekg mi je doktor rekao da imam blok desne grane. Bavim se sportom, za mene kazu da sam hiperaktivan dali je to nesto lose?

Ostavite komentar