1. Okludirana arterija

    Pitanje broj: #26982

    Poštovani,
    Moj otac već duže vreme boluje od angine pectoris. Skoro je išao na koronarografiju i rezultati koronarografije su: lca glavno stablo tubularno suženo 50%. Lad je u proksimalnom segmentu okludirana, retrogradno se prikazuje iz heterokolaterala. Acx je u medijalnom segmentu okludirana, retrogradno se prikazuje iz heterokolaterala, rana om proksimalno sužena 40%. Rca: kodominantna, pd ostijalno suzena 90%. Zaključak: hirurška revaskularizacija miokarda na lad; acx i rca. Jasno nam je da njemu treba da se uradi bajpas operacija, to nam je rekao njegov doktor i dao potrebne upute i terapiju, ali Vas molim da nam malo pojasnite ove rezultate, šta znače i kakvo je trenutno stanje njegovih arterija. Inače, laboratorijski nalazi su u redu, holesterol je u granicama normale kao i pritisak, a test opterećenja nije mogao da uradi baš do kraja.
    Hvala.

    Odgovoreno: 04. 05. 2009.
    • Poštovani,
      Nalaz je dosta ozbiljan Vaš otac je imao 2 infarkta i zto se 2 arterije zapušene: lad i acx. Živi na račun desne koronarne arterije koja je u svom završnom delu sužena 90%. Test opterećenja je nepotreban, operacija što je ranije moguće.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #26982

    • Poštovani, pitao bih za mog brata. Rađena mu je intervencija: Lezija 1 ,Opis: Krvni sud: (05)LMS,Lokalizacija Distalna,TIMI protok TOMI 3 ,Tip lezije:De novo,Postoji tromb: ne, Referentni prečnik krvnog suda : 50 mm,Precnik stenoze 50 posto, Pokušaj uspešan, TIMI protok na kraju PCI : TIMI 3, Napomena: MLA 8,36. Da li mi možete pojasniti šta sve ovo znači?

    • Uradjena koronarografija. LCA: LM medijalno i distalno redukcija 30 posto. LAD: Medijalno nakon znacajne Dg 30-40 posto, distalno bes suzenja. Dg ostijalnosuzena 90 posto. LCx: Bez znacajnih suzenja kao i njena LPL grana. RCA: Dominantna, distalno implantirn stent sa ISR na proks. ivici 30-40 posto. Ostijum PL suzen 70 posto. Predlog za dalje lecenje?

    • Poštovani možete li mi objasniti rezult.ct koronarografije...Proksimalni ria je sužen 70%, med.segment 60%, Distalni seg ria 60%, prva dijag. grana D1 sužena 50%, dist. segment rcx sužen 80%.. proksimalni segment acd sužen 40%. Hvala na razumevanju.

    • da li mogu i ja da vas pitam imam angina pektoris i radio sam stent 1 sad mi je bolje ali traze i drugi stent da radim. usput pise bronhitis.za top ne pusim vise i bolje mi je a ovo hiperlipoproteinaenia ne znam sta znaci poz.

    • Radjena mi je koronarografije, ovo je rezultat. Glavno stablo bez znacajnih angiografskih promena. LAD bez angiografskih promena. DG1 proksimalno suzena 60%. Cx bez znacajnih promena. RCA neposredno ispod stena suzena 50%, stent je prohoda bez stenoze. Sta to znaci i sta dalje.

    • Da li možete da mi objasnite zaključak koronarografije? Glavno stablo distalno sa stenozom 30 %. Plak se širi u lad koja je ostijalno suzena 80 %, kao i posle odvajanjadg grane 80 %, lcx suboklodirana priksimalno, a sa velikim zakašnjenjem zbog bifurkacione funkcionalne okluzije se om. rca okludirana, prikazuje iz lk arterije retrogradno. Angina pectoris stabilis, hipertensio arterialis, hiperlipopproteinaemia typ ii a. 
      Odluka: baypaslad sistem lcx, rca

    • Da li možete da mi razjasnite izveštaj mog oca koga upućuju na kardiohiruski konzilijum u kliničko bolnički centar? Opis angiografskog nalaza: glavno stablo je normalno bez stenoze. U ostijalnom delu proksimalnog segmenta lad postoji stenoza <30%. Normalan koronarni protok (timi 3). U mediodistalnom segmentu lad postoji značajna više od 20mm dužine stenoza 70-90%. Normalan koronarni protok (timi 3). Na prvoj dijagonalnoj grani proksimalno postoji stenoza <50%. Normalan koronarni protok (timi3). -u proksimalnom segmentu cirkumfleksne koronarne arterije postoji značajna stenoza 90-99%. Normalan koronarni protok (timi 3). U distalnom segmentu cx postoji značajna stenoza 90-99%. Normalan koronarni protok (timi 3). Rca je bez stenoza u svom proksimalnom, srednjem i distalnom segmentu. Hvala vam puno na odgovoru. Očekujem vaš odgovor

    • Da li mozete da mi razjasnite izvestaj mog oca koga upucuja na kardiohiruski konzilijum na vma? Nalaz: glavno stablo: kratko bez znacajnih stenoza. Lad: difuzno arteriosklerotski izmenjena, u medijalnom segmentu suzena 50-70% daje heterokolaterale za rca. Lcx: difuzno arteriosklerotski izmenjena, distalno okludirana. Om2 i om3 osijano subokludirane. Rca: proksimalno okludirana, prikazuje se preko heterokolaterala iz lad.

Ostavite komentar