1. Pitanje broj: #26022

    Poštovani dr. Perišiću,
    Moja majka (82) ima dijagnoze: Hypert. Atr., arrhythmia absoluta perm, CMP atherosclerot. Comp. Bez bolova u prekordijumu, bez otoka i gušenja, povremene glavobolje (ranije pre menopauze imala migrene). Bolovala od upale zglobova kao dete i lečena tada rasploživim lekovima. Svi nalazi biohemije i krvne slike u granicama normale, uključujući i TSH 0,91, fT4 18,1. Pije prilazid 2,5 mg 1x1 ujutro, Panapres tbl 100 mg ½ pre podne i ¼ u 18 casova, aspirin protect 100 mg 1x1. Diunorm ½ na II dan ne pije, jer slabo moze da kontrolise bešiku (5 porodjaja), iako ja zaista ne znam da li to može da ima veze. Pregled kaze aritmija, tonovi jasni bez pumova. TA 150/90 mmHg. Nad karotidama bez šumova. Ostalo sve b.o. Pre 2 dana eho srca: Aorta u korenu i ascendentalnom delu normalnih dimenzija, sklerotičnog zida. Aortna valvula trivelarna, sklerotičnog veluma koji je očuvane pokretljivosti i separacije. Protok preko AoV normalne brzine i gradijenta. U dijastoli se registruje snažan mlaz AR 2+ RG 113,5 mmHg. Mitralna valvula bivelarna, sklerotičnih veluma koji su granicno ocuvane pokretljivosti. Doplerom se registruje snazan mlaz MR 2-3+, usmeren posterolateralno, dopire do krova LP. RG 145,5 mmHg. Leva pretkomora lako sira (42,9 mm), bez prisustva stranih masa. Interatrijalni septum očuvanog kontinuiteta. Leva komora normalnih dimenzija šupljine, očuvane globalne sistolne funkcije, EF oko 58%, FS 31 %. Relaksacija usporena, dijastolno opterećenje. Segmenti očuvanih pokreta, IVS kolenasto izvijen. Desne srčane šupljine b.o. TR2-3+. SPDK 50,4 mmHg, PR u tragu. Perikard naglašenog eha, bez prisustva slobodne tečnosti. Čekamo ponovo zakazani pregled kod kardiologa. Šturi komentar lekara koji je radio eho srca nas je zabrinuo. Zalisci su propali. Hitno da se promeni terapija.
    Molim Vas za savet i mišljenje.
    Hvala. Pozdravlja Vas ćerka Željka.

    Odgovoreno: 14. 04. 2009.
    • Mitralna i aortna valvula su ovatno inicijalno reumatskom groznicom a sada starenjem organizma. Po mom mišljenju aortna valvula se mora zameniti jer je gradijent (razlika pritisaka aorte i leve komore) preko 100 već preko 70mmHg je treba menjati. Da li će se menjati i mitralna valvula ili će se raditi samo prešivanje valvule zavisi od hirurga valvulu na otvorenom srcu. Bez operacije perspektiva je verovatno brza progresija srčane slabosti. Srdačan pozdrav!

Ostavite komentar