1. Pitanje broj: #25961

    Poštovani,
    Imam 34 godine, i do sada nisam imao kardiološke tegobe. Posle duže viroze primetio sam poremećaj srčanog ritma i probode u levoj polovini grudnog koša.Urađen EKG pri tegobama (zaključak nečitak , rečeno da ima nepravilnosti). TA 120/80. Preliminarna dijagnoza stenocardio obs. Upućen da uradim ehokardiografiju. Izveštaj: Leva pretkomora je normalnih promera (24 mm). Mitralni zalistak je očuvane pokretljivosti. Prednji mitralni kuspis je voluminozniji i delom prolabira u normalnu levu pretkomoru, bez kriterijuma za prolaps. (objašnjeno mi je da nije uzrok tegoba ali da iziskuje praćenje u budućnosti). Transmitralni protok je po tipu očuvane relaksacije leve komore. Leva komora je normalnih dimenzija (47/28 mm), očuvane ukupne kontatilnosti (ejekciona frakcija 71%), bez segmentnih ispada kinetike. Koren aorte je normalnih dimenzija 24mm, valvula je trolisna, očuvana separacija 20 mm. Zidovi leve komore su normalne debljine(debljina septuma i zadnjeg zida 10mm). Desna komora je normalnih dimenzija 20mm. Triluspidalni i pulmonalni zalistak su normalnog izgleda. Doplerom se ne registruju značajniji poremećaji protoka. Nema stranih masa u srčanim šupljinama. Perikardne adhezije na lateralnom zidu leve komore, apikalno - ovaj deo izveštaja mi nije pojasnjen. Molim Vas za objašnjenje koje bi kao laik mogao da razumem. Da li je uzrok tegoba navedeno i da li je u pitanju akutno ili hronično stanje? Naravno, imam zakazan pregled sa ovim rezultatima, ali bi mi dodatno objašnjenje veoma značilo.
    Unapred zahvalan N. Jovin

    Odgovoreno: 14. 04. 2009.
    • Adhezije su priraslice tj. srašćenja između dva lista perikarda: onog koji oblaže srce i onog koji oblaže srčanu duplju. Srašćenja su nastala jer je tu nekada bila infekcija a sada su uzrok ekstrasistola. Kako su u visini komore, dovode do nastanka komorskih ekstrasistola.Pozdrav.

Ostavite komentar